Anette Wimme Høyland er først litt streng med kundene på gjenvinningstasjonen på Mjåvann, men like etterpå kommer smilet og noen godord fra vaktbua. Kommunikasjonsansvarlig i Avfall Sør, Lars Pedersen følger med på samtalen mellom Høyland og Ivar Holm som slapp gjennom "nåløyet" portvakta på stasjonen. (Foto: Nicolai Prebensen)

Avviser sorte søppelsekker med et smil og Twist

  Nicolai Prebensen
  01. nov. 2019
  19:13
Fra og med 1. november er det slutt på å levere restverdisøppel i sorte avfallsekker. Ordningen har egentlig vart i over ett år, men fra fredag har Avfall Sør innført totalstopp på alle sine gjenvinningsanlegg.

- Det skyldes i stor grad at når vi ikke ser hva sekkene inneholder, kan det ligge farlig avfall inne i sekkene som kan sette fyr på avfallet. Vi har hatt ett tilfelle av brann her på Mjåvann og ett på anlegget i Sørlandsparken, sier Lars Pedersen,  kommunikasjonsansvarlig hos Avfall Sør til N247 fredag ettermiddag.

Han legger til at de mistenker at det er lithiumbatterier som er årsaken.

- Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Når kundene kaster sekkene ned i containerne kan batteriene få et støt, og da utvikles varme. Tidligere var det gjerne kluter med løsemidler som forårsaket brann, men nå mener vi at det er batteriene som utgjør den største faren. Med gjennomsiktige sekker har vi i alle fall en sjanse til å se innholdet og eventuelt luke ut farlig avfall. Fra og med i 1. november er vi derfor meget strenge på at folk må pakke inn avfallet i gjennomsiktige sekker sier Pedersen videre, og legger til at de stort sett kan kjøpes der hvor de sorte er å få kjøpt.

Norges blideste
Med full kontroll på porten inn i gjenvinningsanlegget på Mjåvann sitter en av Norges blideste kundemottagere og spør hver eneste kunde om de har sorte sekker med seg i bilen eller på hengeren. Svarer de ja må de ut igjen. Med på returen får de en rull gjennomsiktige plastsekker og noen godord fra Anette Wimme Høyland.

- De får beskjed om å reise hjem for å ta avfallet over i nye sekker, men vi ser jo at mange står like utenfor portene. Det får gå, sier hun idet Egil Breilid (bildet) kommer for andre gangen denne dagen. I første runde fikk han beskjed om å snu. Han hadde med seg sorte avfallsekker.

- Vet jo dette
- Jeg vet jo dette, men tenkte meg ikke om. Jeg fikk samtidig en hyggelig prat med kundemottakeren her så dette var ikke noe problem i det hele tatt, det tok bare litt lengre tid. Jeg skjønner jo hvorfor dette nå er innført, og det er veldig fornuftig, sier han samtidig som Twisten kommer susende gjennom lufta og inn i bilen til Breilid.

Bak i den korte køen står Ivar Holm for å levere avfall. 

- Har du svarte sekker med deg, spør Wimme Høyland.

- Nei, svarer han.

- Jeg har jo fått dette med meg. Det har du vært klar på lenge nå, ler han og får en god latter tilbake fra vaktbua. 

Porten går opp og Holm får levert avfallet sitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Anette Wimme Høyland er både kjempeblid og litt streng der hun har kontroll på hvem som slipper inn på gjenvinningstasjonen på Mjåvann, og hvem som må ut for å pakke om avfallet. (Foto: Nicolai Prebensen).

- De aller fleste skjønner dette godt og tar det med godt humør. Noen blir litt grinete, men etter en kort og hyggelig prat kjører de ut og kommer tilbake med et smil etter ompakkingen. Jeg kjenner de igjen, og da får de en luftbåren Twist inn i bilen. Det er alltid viktig å avvise folk på en eller en annen lystig og hyggelig måte. Da går alt så mye greiere, sier Wimme Høyland og lukker porten igjen før neste kunde kommer. Forhåpentligvis med gjennomsiktige avfallsekker.

Hele 20.000 ruller av dem er levert ut gratis gjennom luka til Anette. Snart er det lageret tomt.

- Nei takk og ja takk. Fra og med 1. november må du dra hjem å pakke om hvis du møter opp på gjennvinningsstasjonene til Avfall Sør med avfalssekker som ikke er gjennomsiktige, sier Lars Pedersen i Avfall Sør. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no