- For første gang kan du sjekke den lokale luftkvaliteten hvor som helst i Norge, på Yrs nye nettsider, skriver instituttet på sine sider onsdag. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Nå kan du sjekke luftkvaliteten der du er

  Nicolai Prebensen
  06. nov. 2019
  13:44
- Værvarslingstjenesten Yr utvider tilbudet til sine brukere. For første gang kan du sjekke den lokale luftkvaliteten hvor som helst i Norge, på Yrs nye nettsider, skriver Meteorologisk institutt på sine nettsider onsdag.

Instituttet skriver videre at varslingsmodellen er utviklet av forskere ved Meteorologisk institutt og viser den lokale luftforurensningen i nåtid og 24 timer framover. 

- Det er særlig svevestøv og  nitrogendioksid som forurenser lokalt, står det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

 - Modellen kombinerer værvarselet og utslipp for å beregne luftkvaliteten. Slik kan vi dekke hele Norge, ned til et så lite område som 50 meter, sier Bruce Rolstad Denby, seniorforsker ved Meteorologisk institutt til nettstedet.

Tjenesten finnes på Yrs nye nettsider, og luftkvaliteten kan sjekkes time for time, eller rundt halvannet døgn frem i tiden.

Vinteren er høysesong
«Varselet vil kunne hjelpe spesielt sårbare grupper til å ta forhåndsregler, som eldre, gravide, barn og de med astma og luftveisplager.»

Per i dag er tjenesten kun tilgjengelig gjennom Yrs nettsider, men i løpet av sesongen vil tjenesten også fungerer på nettstedets apper.

 - Vinteren er høysesong for luftforurensning, derfor passer det bra å lansere luftkvalitet på Yr nå. Hvis du skal ferdes ute er det ikke bare været som er relevant, men også kvaliteten på lufta du skal bevege deg i, sier Ingrid Støver Jensen, produktutviklingssjef for Yr til nettstedet.

Målet er bedre luftkvalitet
«Varslingstjenesten Luftkvalitet i Norge er utviklet av Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Statens vegvesen Vegdirektoratet, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Sammen utgjør de Luftsamarbeidet, et statlig samarbeid med et felles mål om bedre luftkvalitet i Norge».

Skjermdump fra Yrs sider klokken 13.00 onsdag. Luftkvaliteten i distriktet er god. (Foto: Skjermdump fra yr.no)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no