«Alle har et søskenbarn i Brooklyn»

Publisert

Kultursøndag på Søgne gamle prestegård: Utvandrer-foredrag ved Hans Martin Sveindal - bokaktuell med «Amerikafeber»
De var unge, eventyrlystne og ville tjene raske penger. Ungdommene som emigrerte fra Sørlandet til USA i 1950- og 1960-årene hadde ingenting å tape, de hadde alt å vinne. Og de aller fleste vant. I Brooklyn var det nærmest ubegrenset tilgang på arbeid, norske unge sterke menn var ettertraktet, og lønna var opptil sju ganger høyere enn i Norge. Og ofte var det god nok kvalifikasjon at du visste opp-ned på en hammer…
Utvandringen skjedde slett ikke bare fra Lista. Fra alle bygder på Sørlandet valfartet unge kvinner og menn til det forjettede land – og kom hjem med svære dollarglis til sørlandske grusveier. 
Hvorfor dro så mange unge til andre siden av kloden for å jobbe? Hva opplevde de? Hvorfor kom de hjem igjen? Og hva hadde de med seg i amerikatrunkene sine? 
Boken Amerikafeber forteller beretningen om den siste store utvandringen fra Sørlandet, fortalt av emigrantene selv. 
Forfatter Hans Martin Sveindal beskriver utvandrerhistorien gjennom personlige beretninger fra samtlige 52 emigranter fra daværende Grindheim kommune. Ungdommer som stort sett bare levde sammen med andre sørlendinger i en slags sørlandsk ghetto i det norske Amerika – på en tid da alle hadde et søskenbarn i Brooklyn. 
Kulturrådgiver i kulturadministrasjonen, Magne Haugland
Forfatter Hans Martin Sveindal beskriver utvandrerhistorien gjennom personlige beretninger fra samtlige 52 emigranter fra daværende Grindheim kommune på Søgne gamle prestegård søndag. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS