I garasjen på Leireveien 58 venter Truls, Robin, Kristoffer og Øyvind Tønnessen på neste kunde som vil hente seg ei gran til jul. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Det tar ti år fra planting til hogst

  Nicolai Prebensen
  12. des. 2019
  19:59
Bor eller jobber du vest for Leireveien 58 har du helt sikker fått et sterkt lys rett i frontruta når du kjører vestover. Det er familien Tønnessen som selger egenproduserte og svært kortreiste juletrær. 

Truls (12), Kristoffer (15) og Robin (17) tar alle et tak i far Øyvinds juletreprosjekt, og når tunet på den gamle gården er tomt for kunder «mekker» de mopeder og biler i garasjen.

- Det tar ti år for ei gran å bli til julegranstørrelse etter planting. Selv om det høres rart ut krever det faktisk mye arbeid med disse feltene. Trærne skal klippes og stelles, og jeg vet at mange gir opp lignende prosjekt etter at de har plantet, sier Øyvind som nå har holdt på i rundt 18 år, på hobbybasis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Han forteller at dette ikke er noe levebrød og er kun for hyggens skyld.

- Nei, dette tjener jeg lite på. Husk at det er tre gutter som skal ha lønn, far sjøl må hente lønninga som byggmester. Dette er mest for hyggens skyld, og det er koselig med besøk på tunet i førjulstida, sier han.

Dette året har han hugget trærne selv. Tidligere år har Tønnessen tilbudt selvhogst.

- Dette er jo kortreise trær, og det feltet folk har hugget i tidligere år er 20 meter fra bygningene på gården. Det feltet jeg eventuelt måtte sende folk til i år er ved Leireveien, og vi kan ikke sende folk dit. Det ville fort bli litt trafikkaos hvis folk skulle parkere langs Leireveien, sier han.

- Er folk nøye på hvordan juletreet skal se ut?

- Det kan du være sikker på. Det hender ikke så sjeldent at familier «tør» et tre eller flere og kommer tilbake gjentatte ganger før de bestemmer seg for det ene. Det synes jeg er morsomt og veldig bra at den prosessen tas på alvor, sier han.

Guttegjengen forteller videre at det egentlig ikke er så nøye om de er til stede eller ikke, men de vil gjerne være ved juletrærne så lenge de kan. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
Når guttene Truls, Robin og Kristoffer venter på neste juletrekunde «mekker» de på kjøretøyene sine. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Spesielt i helgene er det mange som kommer på tunet, og da er det liv her. De som ønsker det kan også få seg en liten kopp kaffe om de ønsker, og vi hjelper gjerne med å velge ut et passende tre. Vi synes dette er moro, vi får litt lønn til jul, og ikke minst er dette en fin tid. Vi gleder oss alle til høytiden, sier de.

Tønnessen sier at juletreutsalget egentlig er åpent døgnet rundt.

- Vi har satt opp en plakat hvor vi har skrevet et Vipps-nummer. Henter du et tre er det bare å vippse det beløpet som står på plakaten. Uansett hvilket tre du velger er det samme pris.

- Du stoler på at folk betaler?

- Det gjør vi. Det er jo snart jul, smiler han.
Sist oppdatert 13.12.2019 klokken 09:36 av Jon Aamodt

Juletrær på rekke og rad på leireveien i Søgne. Er du heldig finner du også familien Tønnessen på stedet og da får du også en kaffetår om du ønsker det. Kommer du utenom "åpningstid" er salget basert på selvbetjening. (Foto: Ukjent)

Juletrær (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no