Samlet i flomlys og duskregn mandag ettermiddag. Med rulleski og staver, men helt blank asfalt i den fin-fine rulleskiløypa ute i Lindebøskauen. Fra venstre: Anders Sandal Olsen, Arild Martin Tonstad og Helge Olsen. (Foto: Arild Hansen)

Skitrener på øya fortviler: Borte bra, men hjemme verst

  Arild Hansen
  06. jan 2020
  22:36
Se på bildene. Lørdag fikk vi oversendt fin-fine snøbilder med motiv fra Bortelid, og skitrenerne Arild Martin Tonstad og Helge Olsen fra Fløy Ski var i sitt ess i det hvite pudderet som preger den store hyttebyen i Åseral.

Mandag kveld traff vi dem igjen, ute i den halvannen år gamle flerbruksløypa ute i Lindebøskauen, sammen med trener-kollega Arne Sandal Olsen. Og, som resten av ski-lederne langs vår langstrakte kyst, de fortviler – værmelderne over det ganske land har blitt deres verste «fiende» så langt inn i vinterhalvåret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Du kan jo bare se der oppe under flomlyspærene her i dag. Det blåser jo med duskregn i kastene. Det skulle jo helst vært snø dette, sier de tre guttene som sammen med andre foreldre er ivrige både trenere og ledere i den vesle skigruppa som teller rundt 70 medlemmer.

Hvert fjerde barn
«Nasjonalsporten som mister barna» rullet flere flere ganger på TV-skjermen til NRK under sist ukes maratonsending fra Tour de Ski. For sannheten er nemlig den at færre og færre norske barn går langrenn, ja, hvert fjerde barn er borte siden 2011 i gruppen mellom seks og tolv år, meldte statskanalen. Den gang hadde jo Norge et fantastisk VM på hjemmebane, og interessen for nasjonalsporten gikk på høygir. Men, siden har den bare dalt, og de tre trenerne på øya merker det også innad i gruppa, om ikke like prekært som andre steder.

- I alderen åtte til ti år er det stabilt, men fra elleve -og tolvårsalderen ser vi det nok, sier Arild Martin.

Ei sammensetting av klima med massevis av varmegrader i det som kanskje skulle være årets kaldeste og sureste måned og i konkurranse med andre idrettsgrener, da gjerne fotball her ute på øya, får ta det meste av skylda.

«Leke i snøen»
- Helt klart. Vi har jo ei glitrende rulleskiløype, men for barn handler det jo også om å «leke i snøen». Det er jo noe med det. Vi er vel 20-25 barn på ukentlige treninger, mens det møter opp rundt ti voksne, sier Arild Martin Tonstad, som videre forteller at flerbruksløypa er veldig godt benyttet året gjennom.                                                                                                                                                                                              
Det var skiikonet Marit Bjørgen som klippet snora en vakker junidag i 2018. Med seg hadde hun flere andre kjente skistjerner, og rundt 1.000 tilskuere møtte frem på denne historiske dagen i Lindebøskauen.

En nautisk mil
Løypa er på en nautisk mil (1.852 meter), og det er kjente skinavn som Emil Iversen og Ragnhild Haga som har rekordene på henholdsvis 3.40 minutter og 3.59 minutter.

Og apropos rulleskiløypa; Fløy Ski ønsker selvfølgelig å stifte bekjentskap med mange av de andre leserne til N247.

Velkommen
- Her er alle hjertelig velkommen. Det er jo ikke lange svippen i bil ut til øya, og vi har mer enn god nok plass, sier de tre ski-gutta fra Flekkerøy.

Koser seg i snøen på Bortelid. Fløy Ski's trenere Arild Martin Tonstad (t.h.) og Helge Olsen skulle gjerne sett slike tilstander på øya i disse dager. (Foto: Privat)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no