Fotograf Chris Thomas Johansen (til høyre) og komponist og lydmann Øystein Aamodt har vært sentrale i produksjonen av TV-serien Fotobonden som sendes på NRK-TV med sendestarts tirsdag 7. januar. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Drømmen har gått i oppfyllelse

  Jon Aamodt, Nicolai Prebensen
  07. jan 2020
  14:19
- 21. desember 2013 sa jeg til N247 at drømmen min var å lage naturprogrammer for TV. Det etter å ha sett flere naturprogrammer på NRK. Tirsdag kveld sendes det første av i alt fem programmer om «Fotobonden» Jostein Hellevik og Maj-Lena Knudsen som valgte livet i naturen i stedet for asfalten i storbyene. Jeg er svært takknemlig for at NRK nå har gitt Øystein og meg denne sjansen i beste sendetid, sier fotograf Chris Thomas Johansen tirsdag ettermiddag.

Det er Søgne-folk som står bak det meste av lyd- og bildeproduksjon når TV-seerne fra 7. januar kan følge den helt nye NRK-produksjonen «Fotobonden»

Artikkelen fortsetter under bildet.
Dette bildet er fra 21. desember 2013 da Chris Thomas Johansen fortalte N247 at drømmen var å lage naturprogram for TV. (Arkivfoto: Nicolai Prebensen).

Johansen har totalt brukt rundt 2.500 timer på prosjektet, hvorav rundt 2.000 timer er gått med til opptak på småbruket i Telemark. Han har bodd sammen med hovedpersonene i serien og følt seg som en sønn i huset. 

- De to der oppe er fantastiske mennesker. Jeg følte meg hjemme fra dag en og har virkelig trives sammen med de to som tilrettelegger for fotografer som vil ha nærkontakt med dyreliv i de norske skogene. De har hatt besøk av både BBC og National Geograpic, noe som sier det meste om hvilken kvalitet de leverer, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Johansen har på disse syv årene opparbeidet seg lang erfaring i å lage dokumentarer for fjernsyn og har blant annet vært fotograf for Farmen, 71 grader nord, Insider og Kompani Lauritzen.

Lokalt samarbeid
Johansen trekker også frem samarbeidet med Øystein Aamodt, innehaver av Lydbølgen Studio på Høie i Kristiansand.

- Han har vært både psykolog, venn komponist og en fantastisk lydteknikker i dette prosjektet. Det er mange små detaljer som skal treffe i et slikt prosjekt, og han har hatt kontroll og komponert musikk som etter min mening er perfekt til denne serien. Holdt roen har han også, sier fotografen.

- Ikke bare musikk
- Dette har vært et stort prosjekt for Lydbølgen, sier Øystein Aamodt som har komponert musikken til de fem episodene som sendes i NRK-TV de neste ukene. 

Han sier videre at flere av scenene i serien er bygget rundt musikken og legger til at det har vært utrolig inspirerende å lage musikk til scener med kjempefine bilder. 

- Ikke bare musikk har vi produsert, men alt fra lyden av et hoppende ekorn til «moselyd», «barkelyd» og andre impulser fra naturen. Lydbildet skal i tillegg underbygge personligheten til hovedpersonen i serien, sier Aamodt og forteller at det er brukt både bukkehorn, seljefløyter og andre naturinstrumenter for å fremskape det han definerer som «ur-lyder» med et innslag av trolsk stemning. 

- Stort, spennende og morsomt
Aamodt startet musikkproduksjonen i august 2018, og bortsett fra et kort opphold for å betjene kunder i gartneriet på Oftenes, har har vært engasjert i prosjektet fra oppstarten og helt fram til ganske nylig. 

Gjennom Lydbølgen studio, som Aamodt driver, har flere andre musikere og lydfolk vært engasjert i prosjektet. Det er ikke første gang han har oppdrag for NRK, men dette er første gang selskapet har hele arbeidet med komposisjon, produksjon og etterarbeid.

- Det har vært et stort oppdrag, men med god hjelp av de fire faste og noen freelancere tilknyttet Lydbølgen har det gått greit unna. På hardingfele og fløyte har vi hatt den utrolig flinke Martine Kraft, sier Aamodt til N247. 
Sist oppdatert 07.01.2020 klokken 15:22 av Nicolai Prebensen

Fotograf Chris Thomas Johansen er svært takknemlig for å ha fått lage film for NRK. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Det er brukt både bukkehorn, seljefløyter og andre naturinstrumenter for å fremskape det komponist Øystein Aamodt definerer som «ur-lyder» med et innslag av trolsk stemning. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no