Maskinfører Steven Rosseland fikk en tyskerhjelm fra 2. verdenskrig i skuffa under graving i Farvannet i Songdalen torsdag formiddag. Den kan han ta med seg hjem. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Du kan bare beholde den Steven

  Nicolai Prebensen
  09. jan 2020
  12:37
Torsdag formiddag satt som vanlig maskinfører Steven Rosseland fra Repstad Anlegg i maskinen sin og gravde grøfter. I den siste tiden har han hatt arbeidet med å legge ned en ny vannledning fra Brennåsen til den vestre delen av Farvannet.

- Jeg gravde forholdsvis dypt i vannet, og opp kom denne hjelmen som jeg måtte sjekke hva var. Etter et kort søk på nettet fant jeg ut at det måtte være en tysk militærhjelm fra 2. verdenskrig. Artig, og jeg har lyst til å ta den med hjem, sier Rosseland til N247.

Per Nygård, kollega til Rosseland sier at han har kjennskap til at det var forholdsvis stor tysk aktivitet i samme området under krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Jeg har hørt historier om store sperringer her og mange soldater i området under krigen, og det er jo ikke unaturlig om vannet var en dumpeplass for tyskerne. Uansett var jo dette litt artig, sier han og understreker at de ikke har funnet «noe mer» bortsett fra noen gamle møbler.

Et søk i Digitalarkivet viser at akkurat denne typen hjelm er produsert i Tyskland i et antall av cirka 25 millioner eksemplarer i perioden 1935 - 1945.

- Behold hjelmen
- Maskinføreren kan bare beholde den, sier rådgiver kulturminnevern og kulturturisme Ghattas Sayej i Agder fylkeskommune til N247 torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Steven Rosseland i Repstad Anlegg får med seg hjem en suvenir etter at denne tyskerhjelmen dukket opp i gravemaskinskuffa under arbeid i Farvannet torsdag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

Han forteller at fylkesmuseet kan ta i mot slike gjenstander hvis finneren ikke vil ha den selv.

- De tar gjerne i mot, men det ligger mange slike effekter rundt omkring i hele landet og museet har flere hjelmer liggende. Denne type funn er ikke registreringspliktige og han må gjerne ha hjelmen på hylla hjemme som en suvenir hvis han ønsker det, sier han.

Det var under arbeidet med å legge ned en ny vannledning i Farvannet at Steven Rosseland og kollega Per Nygård i Repstad Anlegg fikk en gammel tyskerhjelmen opp med gravemaskinskuffa. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no