Natt til onsdag ventes en svært høy vannstand langs kysten. Meteorologisk institutt har sendt ut et oransje farevarsel. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Rødt farevarsel: Varsler ekstrem høy vannstand tidlig onsdag morgen. Politiet ber folk respektere været

  Nicolai Prebensen
  14. jan 2020
  13:29
Oppdatert: - Politiet oppfordrer befolkningen til å sikre flomutsatte gjenstander, respektere været, unngå faresituasjoner og følge med på myndighetens anbefalinger. Vi følger utviklingen i prognosene fra Meteorologisk institutt og er i løpende kontakt med andre beredskapsaktører, melder politiet klokken 13.08 tirsdag.


Ekstremt høy vannstand, rødt nivå for Agder, skriver Meteorologisk institutt på varsom.no tirsdag formiddag: 

«På strekningen Risør til Åna-Sira ventes ekstremt høy vannstand natt til onsdag, estimert til 90-105 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 03.00 og 05.00.

Rødt farenivå er det høyeste nivået som meldes og konsekvensene er at det blir oversvømmelser mange steder og fare for større ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Meteorologisk institutt vurderer varslingsnivået som ekstremt.


Tidligere:
Mandag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut et oppdatert farevarsel på oransje nivå om vannstanden langs kysten;

Svært høy vannstand, oransje nivå, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus og Buskerud. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Varselet gjelder fra klokken 23.00 14. januar til klokken 06.00 15. januar. Oransje nivå er det nest høyeste varselet instituttet bruker og estimatene er at vannstanden blir fra 90-130 centimeter over høyden angitt i tidevannstabellene.

Sehavnivaa.no angir at vannstanden i Høllen vil nå toppen cirka klokken 04.00 onsdag og vil da være 148 centimeter over normalvannstand, eller sjøkart null.

I følge meteorologisk institutt beskrives oransje farenivå som en alvorlig situasjon og det kan bli oversvømmelser flere steder.

«Oversvømmelser flere steder og fare for moderate ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Sjekk fortøyningen til båten og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen», skriver instituttet i varselet.

Kombinasjon
Høy vannstand oppstår når tidevannet har den høyeste flo. Fenomenet inntrer når tidevannskreftene fra månen og solen virker mest mulig sammen, som er når månen, jorden og solen er omtrent på linje. Høy vannstand inntrer altså ved hver nymåne og fullmåne, omtrent hver fjortende dag. Floen kan bli spesielt høy i kombinasjon med stormflo, altså at det i tillegg er lavtrykk og kraftig pålandsvind. (Wikipedia).

Natt til onsdag viser varslene at det skal blåse vest-sørvestlig liten kuling. Meteorologene vurderer å heve farenivået til rødt, skriver NRK Sørlandet mandag.
Sist oppdatert 14.01.2020 klokken 18:12 av Nicolai Prebensen

Det blir svært høy vannstand langs kysten natt til onsdag. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no