Søndag var havnivået 107 centimeter over sjøkart null. Mandag ettermiddag stiger havnivået ytterligere 39 centimeter om prognosene slår til. (Foto: Nicolai Prebensen)

«Elsa» kan gi høyere vannstand enn «Didrik»

  Nicolai Prebensen
  09. feb 2020
  17:22
Søndag sendte Meteorologisk Institutt ut et oppdatert værvarsel for ekstremværet mandag, som har fått navnet «Elsa»: 

Ekstremt høy vannstand, rødt nivå (ekstrem fare), Agder, gjeldende fra mandag til tirsdag.

Varsel for strekningen Langesund til Åna Sira: Mandag ettermiddag og natt til tirsdag er det ventet ekstremt høy vannstand, estimert 85-100 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Mer informasjon om tidevann og vannstand finnes på sehavniva.no
Unngå ferdsel i strandsonen. Vurder å ta båten opp på land og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen», lyder varselet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse
 
I følge sehavnivaa.no var vannstanden klokken 16.00 i Høllen søndag 107 centimeter over sjøkart null. Mandag klokken 17.30 sier prognosene at vannstanden blir 148 centimeter over sjøkart null. «Didrik» stoppet på 138 centimeter.

- Sikre båtene
Jens Kristensen (bildet) i Høllen og Solta Båthavn ber båteiere som har båtene sine på brygger som ikke flyter, om å «lette» litt på fortøyningene slik at båter og utstyr ikke blir ødelagt av presset de blir utsatt for.

- Alle prognoser forteller om en ekstrem vannstand mandag ettermiddag, og jeg håper folk ser til båtene før dette, sier han.

Bildene i artikkelen er tatt rundt klokken 16.00 søndag. Mandag ettermiddag stiger havnivået ytterligere 39 centimeter.

Årsaken  til stromflo er en kombinasjon av fullmåne og det svært kraftige lavtrykket over landsdelen, samt at pålandsvinden presser vannmasser inn mot land.

Klokken 17.00 søndag melder Barentswatch.no om åtte til 15 meter høye bølger i Skagerrak. Alle Color Lines ferger er innstilt inntil videre.

Bildet under: Moloen i Høllen klokken 16.00 søndag ettermiddag.
Sist oppdatert 10.02.2020 klokken 08:26 av Nicolai Prebensen

Det er båter på brygger med utriggere som er landfaste som denne i Solta som får mye press når havnivået blir ekstremt høyt. Bildet er tatt søndag klokken 16.00. (Foto: Nicolai Prebensen)

Klokken 16.00 søndag ettermiddag stod kulingen fremdeles godt på i Høllefjorden. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no