Fredag takket Ronny Berglihn Reinertsen Geir Smebøle og Frank Larsen i Songvaar fyrs venner for at de ville være behjelpelig med å finne tilbake den 14 fots store båten som sank ved Songvår fyr mandag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Jeg har lært av dette

  Nicolai Prebensen
  14. feb 2020
  22:21
Mandag 10. februar gikk alarmen i Søgne-skjærgården. Nødetatene fikk melding om at en 14-fots båt med en mann ombord hadde gått rundt ved Songvår fyr. På kort tid var KBR Søgne og Songdalens mannskaper på vei ut med brannbåten, to redningsskøyter satte kurs mot stedet og dykkeklubbens «Snorkel III» mobiliserte medlemmer og satte også kurs mot stedet.

I tillegg var Lars Skomedal ombord i lekteren til Torkildsen Graving og Sjøtransport i nærheten av åstedet. Han avsluttet arbeidet og satte også kursen utover i det dårlige været.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

På land var ambulanse og politi på vei til Høllen brygge.KBR Søgne og Songdalens mannskaper kom raskt frem, og det ble snart konstatert at Ronny Berglihn Reinertsen hadde kommet seg på land og stod og ventet på brannmannskapene, uskadet og kun litt våt på bena.

Ved ankomst Høllebrygga fortalte han til N247 at han hadde vært på båttur og det dårlige været hadde kommet overraskende på. Han hadde kommet seg til land, og rakk kun å fortøye båten før den gikk ned. Reinertsen vurderte lenge hvordan han skulle komme seg til fastlandet og så ingen annen mulighet enn å ringe 110-sentralen for å be om hjelp. Det utløste utrykningene mandag.

Mobilspill
I ettertid viste det seg at Reinertsen hadde vært på mobilspilljakt for å gjenerobre et objekt på Songvår fyr. Han spiller et spill som heter Ingress,  en forløper til Pockemon. 

Søgne Dykkerklubbs medlemmer forsøkte like etter uhellet å lokalisere båten. Havarerte båter i sjøen utløser redningsaksjoner, noe dykkerklubben ville forhindre.  Forholdene ble etterhvert for røffe til videre søk.

I løpet av uka har Reinertsen opprettet kontakt med Songvaar fyrs venner, og fredag satte Reinertsen, Geir Smebøle og Frank Larsen (leder) kursen for stedet der hendelsen fant sted for å se om det var mulig å finne igjen landstedsbåten.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Ronny Berglihn Reinertsen like etter at han var hentet på Hellersøy av KBR Søgne og Songdalens mannskaper mandag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).

- Det er en viktig del av vårt oppdrag der ute å se etter mulige forurensningskilder. Denne plastbåten med motor og bensintank er en klar kilde, og etter en kort «forhandlingsrunde» ble vi enige om å gjøre et forsøk, sier Smebøle og Larsen fredag.

På land
Overraskelsen var stor da de kom frem. Båt og motor lå flere meter inne på land, skylt opp av uværet som herjet for noen dager siden. 

- Landstedsbåten var neste like hel og tok ikke inn vann da vi satte den på vann. Motoren trenger selvsagt reparasjon etter å ha ligget i saltvann, men jeg tror båten blir brukbar igjen, sier Smebøle.

Ronny Berglihn Reinertsen sier til N247 at han har lært av episoden.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Ronny Berglihn Reinertsen og Geir Smebøle ved den 14 fots store landstedsbåten som gikk ned ved Hellersøy mandag ettermiddag. (Foto: Frank Larsen, Songvaar fyrs venner).

- Jeg skal ikke stole på bølgevarsler igjen og skal heller ikke gå ut når jeg er usikker på hvordan været blir. Jeg har vært der ute minst 20 ganger, også i dårlig vær, og er godt kjent i farvannet. Jeg har alltid godt med utstyr med meg, og er veldig takknemlig for den hjelpen jeg fikk sist mandag og den hjelpen jeg har fått i dag. Jeg har til og med meldt meg inn i Songvaar fyrs venner, sier han med et smil.

Han sier videre at han har fått en del kommentarer etter hendelsen mandag ettermiddag.

Forsiktig
- Noen har det blitt, og jeg skal være forsiktig fremover. Jeg har hatt et par hendelser i jakten på objekter i spillet, men har aldri tatt store sjanser. Mandag kunne det selvsagt gått mye verre, men jeg tok meg til land før det ble for farlig, avslutter han.
Sist oppdatert 15.02.2020 klokken 11:02 av Nicolai Prebensen

Båten til Ronny Berglihn Reinertsen var i forholdsvis god stand etter å ha blitt skylt på land etter at den gikk ned ved Hellersøy mandag ettermiddag. Geir Smebøle og Frank Larsen i Songvaar fyrs tok oppdraget fredag. (Foto: Nicolai Prebensen)

Her kommer fyrbåten inn til Solta med jolla til Ronny Berglihn Reinertsen på slep. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no