Rekordår for Flekkerøybåt: Piraja fisket for 38 millioner i fjor

Publisert

Brødrene Ove og Kurt Pettersen, samt fetteren deres Birger Kristoffersen står som eiere av Flekkerøy-båten Piraja. Den første Piraja-båten kom til Skudeviga i 1983, men i 2011 klappet en helt ny og større utgave til kai ved brygga i Kjærskilen, kloss over båthavna der all trafikk kommer opp fra tunnelen på øyasida.
Og etter fjorårets fiske, kan de tre nevnte herremenn smile litt ekstra. For når status etter fjoråret er gjort opp, viser det seg at de har dradd opp godsaker fra havet for utrolige 38 millioner kroner, mot 19 millioner kroner året før.
En hvit bifangst
- En fordobling fra i fjor, og rekorden er vel på 27 millioner fra 2017. Så du kan bare skrive at vi er kjempegodt fornøyd, smiler Ove, der vi treffer han på mandag ved middagstider nede i Skudeviga der hele den store fiskeslekta har holdt til siden tidenes morgen.
- Vi har kvote på makrell- og sild, og vanlig «nordsjø-tråltillatelse» som innebærer at vi kan fiske øyenpål, kolmule og tobis i Nordsjøen, og alle båtene som lå på dette fiske gjorde det godt i fjor, sier Ove, og fortsetter;
- Samtidig som vi er på det nevnte fiske, drar vi inn (uten rist), og skiller ut all hvit fisk som torsk, sei, lysing, lyr og breiflabb. Dette er en bifangst, og vi leverer til både Egersund og Karmøy, sier den løpeglade fiskeren, som jo er kjent gjennom årene for å delta i det nær sagt det som arrangeres rundt i distriktet, både med joggesko og skisko på føttene.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Denne fiskebåten har Ove sammen med sønnen Kristoffer, og som de bruker når anledningen byr seg. (Foto: Arild Hansen).

For tiden halter han rundt på krykker, en skade i foten gjør at han ikke kan delta før tidligst om ett halvt år.
- Får komme sterkere tilbake når skaden er leget, sier han kort.
Sendt til Danmark
Hvitfisken de henter opp fra Nordsjøen blir levert til Egersund-bedriften Fonn. De igjen sender den videre til auksjon i Hanstholm på den danske vestkyst. Øyenpål, kolmule og tobis-fisken blir levert til fabrikker i Egersund og på Karmøy, som kan skilte med to av dem på hvert sted. Dette går til mel og olje, og melet blir solgt videre blant annet til lakseoppdrett.
- Hvor mye vi sitter igjen med etter all hvitfisken som sendes til Danmark, avhenger selvfølgelig av hvor mye vi får på auksjonen, og all fisken som sendes til Egersund og Karmøy går også via auksjon. Før vi klapper til kai må vi melde inn fangsten vår til Norges Sildesalgslag, og så avhenger det igjen av hvem av dem som byr mest. Og de som byr mest, får selvfølgelig fangsten vår, sier Ove Pettersen, før han hopper hjemover til middagsmat, ikke så altfor langt fra der Piraja og den lille fiskebåten han har sammen med sønnen sin Kristoffer, ligger til kai.
Sist oppdatert 17.02.2020 klokken 19:32 av Nicolai Prebensen
Ove går for tiden på krykker, men det var ikke så mange hoppene han trengte for å komme ned til Piraja for et bilde. (Foto: Arild Hansen)
Powered by Labrador CMS