Flekkerøy: Optimistisk Cemo-eier rører ikke like kjapt i kaffekoppen lenger

Publisert

Per Ole Pedersen rusler litt rundt på terrassen ved det flotte huset nær sjøen nede i Vragesløyfen på Flekkerøy. Han er eier, og leder Cemo-bedriften ute på Mjåvann, hvor han til daglig har 25 ansatte, samt rundt 70 studenter og skoleelever som jobber på kvelder og i helger. I den ene hånda har han ett pappkrus, selvfølgelig med glovarm kaffe fra sin egen bedrift. I den andre holder han den vesle skjeen, men i disse dager går den ikke like kjapt rundt i koppen som ellers. Alt går liksom tregere for tiden. Den blide gutten fra øya er likevel optimist, noe veldig også.
- Vi skal stå den av, sier han på ren Flekkerøy-dialekt. Folk sier jo det her ude på øya, sier Per Ole og smiler.
Delvis permittert
Halvparten av arbeidstokken er hjemmeværende, resten går på halv maskin. Per Ole er med i siste kategori, og styrer litt på kontoret, det blir møter med folk med den etter hvert så sagnomsuste en-meteren, og ellers andre gjøremål.

- Jeg husker den tidligere Fløy-formannen Inge Jarl Jakobsen uttalte ei gang for mange år siden da pengene rant ut av klubbkassa. «Det handler om å skalke alle lukene, og la pumpene gå for fullt». Et flott utsagn, noe jeg også har tenkt, og gjerne vil bruke hvis det en dag skulle butte i mot, fortsetter han.
- Stanset nesten opp
- Den 12. mars, da nyhetene kom om at koronaviruset hadde nådd Norge, og folk rett og slett ble livende redde, stanset ordreinngangene våre på flekken. Nesten i hvert fall. Mange av våre kunder fikk også føle på dette, og flere stengte butikkene sine, sier Per Ole, som midt opp i denne krisen er optimist. Veldig også.
- Nå har jeg også sett ei annen side hos de ansatte. At vi har et godt miljø fra før, visste jeg. Men den lojaliteten de har vist, og hvordan de bryr seg ekstra om hverandre med varme og noen smil, midt i vanskelige permitteringstider. Det står det virkelig respekt av, og det varmer. Da kan jeg ikke annet enn å se positivt på at en vakker dag er alle tilbake igjen på Cemo, blide og glade for at viruset er borte, og at byen, Norge og den øvrige verden kan leve som normalt igjen, sier Per Ole.
Fra Italia
Cemo AS handler masse av sine produkter fra Italia, og enhver verdensborger har jo fått med seg hvor ille og mange skjebner som har rammet landet.
- Det er jo tragisk hver gang vi hører at noen ikke klarer seg, at folk dør fra sine kjære. Og ser man mot Italia, har det jo vært total krise, sier han videre, og ser også mot Kenya, hvor jo Cemo også har interesser via Cemo Care.
- En del av overskuddet fra Cemo AS går til Cemo Care hvor vi støtter prosjektene nede i slummen i Kenya. At vi her hjemme har fått føle på dette viruset som herjer, er selvfølgelig ikke greit nok. Vi ordner oss jo på sett og vis, og får liksom hverdagen til å fungere. Men, de som jobber nede i slummen har jo en helt annen hverdag enn oss. Jeg har kontakter, og vet hva jeg snakker om. Der er det så mye folk involvert, at den biten med  en meter avstand kan du bare glemme. Her snakker vi om nesten skulder til skulder hele dagen gjennom. Det er rett og slett grusomt, sier Cemo-sjefen, smaker litt på eget produkt, og titter litt utover Mæbøfjorden.

Knekket ut ideen
Der har han utsikt ned til Konneskæret hvor han i 2002-2003 satt i hytta på den lille holmen og knekket ut ideen om hvordan han ønsket at Cemo skulle se ut i fremtiden.   
Og med et stort flott bedriftsbygg på Mjåvann industriområde, og 25 ansatte, kan han i dag se tilbake på en veldig hyggelig og godt planlagt hyttetur på skjæret i Mæbøfjorden for vel 17 år siden.  
Sist oppdatert 31.03.2020 klokken 17:48 av Nicolai Prebensen
- Vi har halvparten av arbeidsstokken hjemmeværende, resten går på halv maskin, sier Per Ole Pedersen til N247. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS