Hans Jørgen Abrahamsen viser stolt frem huset han snart er ferdig med å restaurere ute på Berge. (Foto: Arild Hansen)

Flekkerøy: - Husdrømmen min blir snart til en virkelighet

  Arild Hansen
  06. apr 2020
  08:24
Huset du ser i bakgrunnen ute på Berge på vestkanten av Flekkerøy, stammer opprinnelig fra 1934. Så i år er det hele 86 år siden Ove og Klara Olsen fikk reist det, et hus som du knapt kan unngå å få med deg hvis du er på en aldri så liten biltur ute på Flekkerøy. 

Det høyreiste huset ligger der så pyntelig til som tenkes kan på den 2,8 måls store tomta, og det var her 17. mai-talene ble holdt annet hvert år den gang toget med feststemte og flaggende øyfolk gikk denne ruten på nasjonaldagen. Og det var nok helt spesielt den gang på slutten av 1970-tallet da daværende statsminister Kåre Willoch var der og talte til folket på denne dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Oppfylt drømmen
I dag er det Hans Jørgen Abrahamsen som er der, som oftest mutters alene, men når det er behov for hjelp til de «kjedelige jobbene», stiller det gjerne 12-14 gode kompiser opp til et nødvendig dugnadsarbeid.

Tømreren er 23 år gammel, og til daglig jobber han hos Arnesen Bygg inne i Voiebyen. En bedrift som begynte å bruke hammer og spiker så langt tilbake som i 1947, og som i alle år har hatt folk fra øya i arbeid. I dag er tre ansatte her ute fra.

- Dette har vært drømmen min siden jeg begynte i lære som tømrer. Det å få kjøpe et gammelt hus her ute på øya, for så å restaurere det, hadde jo vært mitt i blinken for meg tenkte jeg den gang. Og i dag kan du se en del av resultatet. Jeg flytter inn før sommerferien, og det gleder jeg meg veldig til, sier Hans Jørgen til N247 søndag formiddag.

For han må jo ut på tomta. Selv om kalenderen viser røde tall.

- Visst. Dette er jo mitt nye hjem, og her koser jeg meg veldig, sier han, og kan ikke få skrytt nok av kompisene sine.

Falleferdig
Huset var falleferdig når det ble lagt ut for salg for noen få år siden. Plakaten til eiendomsmegler stod lenge ute i veikanten, men det gikk lang tid før responsen kom.

- Jeg så at huset stod til salgs da jeg var hjemme på perm fra militæret, og tenkte vel ikke så all verdens på det den gang. Men da mamma (Aase) hadde tenkt seg litt om og frem og tilbake, mente hun at dette huset kunne jeg få bryne meg på, og at det passet midt i blinken. Så 27. september 2018 var det gjort. Da skrev jeg under kontrakten, og huset og tomta var mitt, smiler Hans Jørgen, som har holdt på med restaureringen i litt over ett år.

Og det var bare å gyve løs den dagen han bestemte seg for at nå skulle arbeidet starte. Først handlet det om masse rivning, samtidig som det også måtte søkes om en utvidelse av det gamle huset. Og da den ble godkjent, var det bare å fortsette. Han byttet ut alt av reisverk og bunnstokker. Det eneste som i dag står  igjen er bjelkelaget til etasjeskiller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hans Jørgen var glad i å lese «Hardy-bøkene» som guttunge og har spart på mange av bøkene. (Foto: Arild Hansen).

Kvist og tilbygg
- Jeg har bygd på kvist og tilbygg inn på det gamle taket, og forsterket de gamle sperrene. Jeg har lagt laminatgulv i hele første etasje, samt varmekabler. Og så har jeg jo styrt veldig også oppe i andre etasje, sier Hans Jørgen, som jo er veldig glad for å ha mange gode kamerater.

- De har blitt tilkalt til de «kjedelige» jobbene, sier han og ler godt, og nevner;

- Utvendig maling, bære takstein på tak, kapping og rydding av busker, rydde skråning, kjøre på søpla for så å brenne all buskas, sier Hans Jørgen, som har brukt lokale firmaer til å gjøre en del arbeid. 

Flekkerøy Elektro har stått for det elektriske opplegget, mens Vesterøya Maskin har gjort grunnarbeidet.

Resten har han gjort sjøl.
-Tenk så gøy at det var en «av våre egne guder» fra øya som kjøpte huset, og som vil restaurere det og ta vare på mitt barndomshjem. Det gleder meg veldig, sier Marna Pettersen, som var en av fire søsken som vokste opp der ute i huset på Berge.
Sist oppdatert 06.04.2020 klokken 08:49 av Nicolai Prebensen

Her er noen av kompisene som hjelper til med de «kjedelige» jobbene. Foran fra venstre sees Anders Axelsen, Hans Jørgen Abrahamsen og Simen Fiskaa. I andre rekke fra venstre sitter Lars Fredrik Johanson og Andreas Johnsen, og bak fra venstre er Per Kristian Jahnsen, Stian Kulien og Jan Hugo Hermansen. (Foto: Privat)

På dette bildet fra noe av Berge fra midten av 1960-tallet ser du det gamle huset nede til høyre. (Foto: Kristiansand kommunes arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no