- Bare litt finpuss så er bakerovnen ferdig, sier Petter Kristensen om oppdraget som er utført av murerbedriften til Magne Lia. (Foto: Jon Aamodt)

- Bakerovnen på bygdemuseet ferdig

  Jon Aamodt
  18. apr 2020
  12:35
I august 2019 begynte flyttingen av Søgne bygdemuseum fra Lunde til sin nye plassering i eplehagen på Søgne gamle prestegård. 

Allerede i juni, før flyttingen ble påbegynt, fortalte daværende kommunalsjef i Søgne kommune, Jon Wergeland og daværende enhetsleder for kultur, Marianne Laukvik, til N247 at Kystkvinnene i Søgne hadde bevilget 50.000 kroner til en bakerovn til museet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Bakerovnen skulle installeres i et tilbygg i sør-østre del av museet. Dette var et tilbygg som ikke ble med da museet ble flyttet fra Leire til Lunde. 

Oppdrag til lokale håndverkere
Det er murer Magne Lia og byggmester Øyvind Bakkevold som har hatt oppdraget med tilbygget og bakerovnen, og Petter «Murer» Kristensen har gjennom murerbedriften til Lia vært engasjert i oppdraget med bakerovnen, et arbeid som har ifølge Kristensen har tatt et par hundre timer. 

- I dag blir vi ferdige med ovnen. Det er kun litt finpuss på fronten som gjenstår før alt er ferdig, sier den erfarne mureren etter at et par tusen murstein har gått med i prosjektet. 

- Ikke mange som kan dette
Han legger til at å mure en slik bakerovn ikke er et dagligdags oppdrag, og han tror ikke det er mange andre bedrifter her på Sørlandet som kan gjennomføre en slik jobb i dag. 

- Det har vært mange meninger om hvordan ting skulle gjøres, til tider litt kaotisk, men utrolig gøy å være med på. Mye gøy, og mye arbeid, det får være oppsummeringen av jobben, sier Petter «Murer» til N247 før siste hånd legges på verket. 

«Høst på prestegården»
- Vi skal fortelle Søgnes historie med alle sansene, og jeg gleder meg til alt det gøye vi skal gjøre og alt det gode vi skal spise. Vi skal samarbeide med kystkvinnene, historielaget og den videregående skolen. Når høsten kommer skal vi invitere skoleelver til prestegården og museet gjennom den kulturelle skolesekken i et prosjekt med navnet «Høst på prestegården», sier kulturmedarbeider ved Søgne gamle prestegård Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen til N247. 

Hun forteller videre at over 800 gjenstander skal stilles ut i andre etasje i museet. Dette blir tilgjengelig for almenheten, og hun legger til at i bakerovnen skal det lages mat som skal serveres i kafeen. 

Velvillighet
- Det blir mye mimring, mange gode historier, og vi skal bli kjent med mattradisjoner fra Søgne. Vi møter bare velvillighet i kontakt med lokale lag og foreningen, sier kulturmedarbeideren som bare gleder seg til å ta i bruk enda en attraksjon ved Søgne gamle prestegård. 

- Det blir mye mimring, mange gode historier, og vi skal bli kjent med mattradisjoner fra Søgne, sier Karen Elisabeth Leithe Abrahamsen. (Foto: Jon Aamodt)

Petter Murer i arbeid med bakerovnen i Søgne bygdemuseum. (Foto: Søgne gamle prestegård)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no