- Ikke mye liv å se

Publisert

Fredag sendte vi fotograf Roar Tolfsen tilbake til Kjellandsheia, litt over to uker etter den store skogbrannen 12. mai. Mellom 150 - 200 mål skog ble svidd av, og området ligger i dag som et øde og svartbrent område.


Fotografen gikk rundt hele området, en tur på 2,8 kilometer, og han fant kun liv litt langs turstien og i ytterkant av den store myra.
- Det ser ikke ut til å være mye liv igjen. Alle bartrærne i området er gule og det ser helt dødt ut. Selv om vi fikk en kraftig regnskur for noen dager siden, trenger nok vegetasjonen adskillig mer. Det er veldig svart og dødt, sier Tolfsen.
Det var klokken 10.30, 12. mai at KBR Søgne og Songdalens mannskaper fikk melding om brannen og rykket til stedet. Det ble raskt avklart at skogbrannen spredte seg raskt og mannskaper fra stasjonen i Kristiansand ble også sendt til stedet. Litt senere på dagen ble også et brannhelikopter fra Kjeller rekvirert og sørget for en effektiv stopp på spredningen. 
Etterslukningsarbeidet pågikk i flere dager, og 17. mai rundt klokken 12.30 gikk alarmen igjen. Brannen hadde blusset opp ved trafoen på Leireveien. Brannvesenet fikk raskt kontroll på flammene.
- Naturen trenger brann
- Skogbranner er naturens egen måte å forynge skogen. En skogbrann er et slags elektrosjokk for nytt liv. Brann er sunt for naturen, sier skogforsker Ken Olav Storaunet i NIBIO til NRK i en artikkel fra juli 2019.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra skogbrannen i Kjellandsheia 12. mai. 25 minutter etter at alarmen gikk. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv).
Han sier videre at en hel rekke arter trenger brann for å etablere og fornye seg. En lang rekke av arter har også fordel av skogbrann.
Storaunet sier videre at året etter en skogbrann kan det hende at du må se godt etter brannskadene i skogbunnen. 
- Det er beundringsverdig hvor fort naturen henter seg inn. Det blir grønt ganske fort, avslutter han i artikkelen.
Sist oppdatert 29.05.2020 klokken 19:04 av Nicolai Prebensen
Skogen og skogbunnen er gul og ikke grønn på Kjellandsheia. (Foto: Roar Tolfsen)
Over hele skogbrannområdet er skogen stort sett nedbrent eller ødelagt som følge av varmen 12. mai. (Foto: Roar Tolfsen)
Powered by Labrador CMS