Derfor «planter» Søgne videregående skole underbukser?

Publisert

Innen moderne landbruk foregår utstrakt forskning og rådgiving, blant annet for å optimalisere dyrking av nyttevekster og for å utnytte landbruksjord gjennom bærekraftig drift. Norsk Landbruksrådgiving (NLR) er blant aktørene som opererer innenfor dette spennende fagfeltet, og nå skal det såes ulike gress- og belgvekster i et avgrenset område ved Søgne videregående skole. 
- På dette jordet har vi fullt gjenopprettet dyrkningsjord fra et areal som er bebygget i forbindelse med oppgradering av skolens bygninger. Nå ønsker vi å se på jordlivet i det reetablerte arealet. Jorda ble flyttet for et år siden, og det har vært dyrket gress her forrige sesong, forklarer skolens rektor, Kari B. Kleivset. 
Samtidig som NLR skal så ulike vekster i den nypløyde jorda, ønsker skolen å gjennomføre en test som kan si noe om livet i jorda. 
- Et yrende liv som vi ikke ser
- Nede i jorda er det et yrende liv, og det skjer mye som vi ikke ser og som de fleste av oss ikke tenker på. Her finnes mikrober, enzymer og det kribler godt nedi der. Det vi gjør nå er å grave ned et stykke tøy av bomull, et organisk materiale. At det er valgt ei underbukse gjør bare det hele litt ekstra morsomt, utdyper Kleivset. 
Hensikten med denne nedgravingen er å sjekke mikrolivet i jorda og hvordan det fungerer for omsetning av organisk materiale. Resultatet av underbuksekomposteringa er en god pekepinn på om det er et aktivt mikroliv i jorda, som bryter ned organisk materiale. Dette er en forutsetning for en god jordstruktur og ei god jordhelse.
- Hvor mye er igjen?
- Når vi kommer til 22. september skal underbuksa graves opp igjen, men allerede før dette, den 4. september skal skolen arrangere en fagdag. Da blir det gravd ned en ny underbukse, og også denne skal graves opp igjen 22. september. Den siste vil da bare la ligget i jorda i to uker, og det blir et poeng å sammenligne nedbrytingen av de to plaggene, fortsetter rektor.
Innad i NLR pågår i samme forbindelse en konkurranse mellom lokallagene, og NLR Agder oppfordrer sine medlemmer til å delta i denne, grave ned underbukser både i jord med mye liv og i mer kompakt jord for så å sammenligne bilder og sende disse til lokallaget. 
Flere samtidige forsøk
- På dette jordet vil si samtidig gjennomføre ulike forsøk. På den ene delen sår vi ulike gressarter for å vise hvordan de ulike artene ser ut. I et annet felt skal vi ha belgvekster, dette for å viser hvordan vekster kan binde nitrogen fra lufta og bidra til økt næringsopptak. Det siste feltet blir en polinerende kantsone, et viktig arbeid for å sikre en god blomstereng for biene, sier Svein Lysestøl fra NLR. 
- Du kan se at vi også har sådd blomstereng rundt jordene på Tjomsemoen. Dette er ikke til pryd, men til hjelp for biene, sier Terje Abusland som arbeider ved den videregående skolen.  
- Nå venter vi i spenning til 22. september. Det blir spennende å se hvor mye som er igjen når vi graver opp igjen plaggene, avslutter rektor Kari B. Kleivset. 
Josefa Andreassen Torp fra NLR har gjort klart plantehullet og plasserer underbuksa av bomull i åkeren ved Søgne videregående skole fredag. (Foto: Jon Aamodt)
Rektor ved Søgne videregående skoe, Kari B. Kleivset, Terje Abusland som arbeider ved skolen og Svein Lysestøl fra NLR. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS