Skal rydde ved alle fuglereservatene fra Oksøy til Ryvingen

Publisert

To fridykkere og tre dykkere med luft var søndag formiddag i full gang med å rydde havbunnen for søppel og spøkelsesteiner på innsiden av Herøya utenfor Langenes i Søgne. Noen tok også turen på land og ryddet søppel. 


Med på ryddingen var denne gangen Maria-Victoria Solstrand som er verneområdeforvalter i Oksøy-Ryvingen og Flekkefjord landskapsverneområder.
Hun forteller om et samarbeid som er inngått mellom dykkerklubbene i Søgne og Mandal med landskapsverneområdet Oksøy-Ryvingen om å rydde i sjøen utenfor alle sjøfuglreservatene i landskapsverneområdet.
- Det er i alt 10 reservater hvor dykkerne fra begge klubbene skal rydde fra strandlinja og 50 meter ut. Prosjektet er allerede godt i gang, og jeg har søkt og fått bevilget 150.000 kroner fra Miljøverndirektoratet til dette prosjektet. Jeg søker støtte hvert år, men vi vet aldri hvor mye vi får, sier Solstrand til N247 søndag formiddag.
Hun forteller om et fantastisk arbeid som blir gjort av dykkerne i begge klubbene.
- Fantastisk innsats
- Jeg var for kort tid siden ute med Mandal Dykkerklubb, og det var en fantastisk opplevelse. I dag er jeg ute med Søgne Dykkerklubb, og måten de jobber på er ikke mindre vellykket. Det legges ned en fantastisk innsats, og de bevilgede midlene er ment å kun skulle dekke de driftskostnadene klubbene har til slikt arbeide. 
Steinar Monsen i Søgne Dykkerklubb sier at det er et stort arbeid medlemmene er i gang med, og dette vil pågå i mange måneder fremover.
- Vi har vel beregnet at vi avslutter en gang i november, og spør du hvor stor flate vi skal rydde får du ikke svar. Det har vi ikke regnet på, men det er et stort område som skal ryddes, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Søgne Dykkerklubbs «Snorkel III» ved Herøya søndag formiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).
Både Mandal Dykkerklubb og Søgne Dykkerklubb regnes som de mest aktive «ryddeklubbene» i Norge.
- Jeg håper vi kan få dette til å bli et flerårig prosjekt. På grunn av koronasituasjonen er vi litt sent ute i år, men vi vet at det kommer nye spøkelsesredskaper og søppel i sjøen hvert år, så derfor vil jeg søke nye midler fra Miljødirektoratet også i årene som kommer, sier Solstrand videre.
Fem dykkere i vannet
- I dag har vi med oss fridykkere i ryddearbeidet. Det er fordi det på denne siden av Herøya er langgrunt, ikke mer enn et par meter dypt de fleste stedene. På andre siden av øya har vi ryddet, og der er det adskillig dypere. Dette er fin trening for alle, og med fem dykkere i vannet og flere voksne på land får vi gjort en god jobb i dag, avslutter Steinar Monsen i klubben.
Sist oppdatert 03.08.2020 klokken 21:21 av Nicolai Prebensen
Fridykkere fra Søgne Dykkerklubb har funnet en teine som blir markert med en rød ballong. Disse dykkerne fikk vi aldri snakket med. De lå i vannet lenge... (Foto: Nicolai Prebensen)
Anne Severinsen var en av flere frivillige som var med til Herøya søndag formiddag. Disse plukke søppel på land. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS