Øybrenning vest i bygda søndag ettermiddag. (Foto: Johan Emblemsvåg)

Kort- eller langreist røyk søndag ettermiddag?

  Nicolai Prebensen
  21. sept. 2020
  11:36
Flere i Søgne reagerte søndag ettermiddag over en forholdsvis sterk røyklukt i Søgne. Sent lørdag kveld publiserte VG en sak om at røyken som seg innover Byfjorden i Kristiansand kan være fra skogbrannene i USA. Bilder fra stedet var sendt inn til redaksjonen i Oslo som viste røyk over innseilingen til byen.

- Voldsomme skogbranner har herjet langs vestkysten av USA siden midten av august. Det er særlig delstatene California, Oregon og Washington som er blitt hardest rammet. Flere hundre tusen mennesker er evakuert og minst 35 mennesker har så langt mistet livet i de kraftige skogbrannene, skriver avisen

Tidligere denne uken meldte EUs klima- og værovervåkingssenter (CAMS) at røyken fra skogbrannene på vestkysten kunne nå Europa og Norge i løpet av helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Det var Teknisk Ukeblad som først omtalte saken.

I artikkelen forklares fenomenet med at store mengder aske fra skogbrannene går opp i atmosfæren og fraktes med vind og været til Europa.

Nå har denne saken kanskje to sider. Søndag ettermiddag, samtidig som at flere ringte N247s tipstelefon om røyklukt som kom fra vest, satt Johan Emblemsvåg på Årosveden og betraktet en stor røyksøyle fra et sted i vest i Søgne (bildet).

Ingen meldinger fra 110-sentralen
Artikkelforfatteren rykket ut, men klarte ikke å finne stedet hvor den spesifikke brenningen foregikk. Det gikk heller ingen meldinger ut fra 110-sentralen om skogbrann i området.

I ettertid har N247 fått bekreftet at røyken er fra nedbrenning av en øy utenfor Tåneset søndag ettermiddag, noe som ofte gjøres i skjærgården blant annet for å få ned vegetasjonen og samtidig ta knekken på flåtten. 

Tåneset
- Jeg hørte om dette søndag. En kar ringte og sa at det var øybrennig på gang utenfor Tåneset på grensa mellom Lindesnes og Søgne. Han sa at røyken seg langsomt inn mot Byfjorden i Kristiansand, forteller stasjonssjef Jarle Danielsen ved KBR Søgne og Songdalen.

Dette betyr ikke at forskerne har feil med røyk fra brannene i USA, men søndag ettermiddag var det nok mer kortreist røyk som kristiansanderne reagerte på, eller en kombinasjon?
Sist oppdatert 21.09.2020 klokken 11:48 av Nicolai Prebensen

Bildet viser øybrenningen søndag ettermiddag. Det er tydelig at røyken siger mot Kristiansand. (Foto: Johan Emblemsvåg)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no