«Når kommer sykkel- og gangsti-brua over Søgneelva ved Rohaven?»

Publisert
Innsendt
Av Jostein Andreassen
Mange ganger og i mange år har vi hørt at det planlegges ei bru for sykkel- og gangsti over Søgneelva ved Rohaven. Der lå det tidligere ei bru for Postveien, kalt Søgnebrua, fram til 1830-tallet.
Hvor er nå dette? 
Jo, fra Toftelandsbrua går Søgneveien like til Tjomsemonen, Søgne videregående skole og Kultursenteret Søgne gamle prestegård. Så fortsetter den forbi Søgne gamle kirke, over den nåværende Søgnebrua fra 1977 til Stausland og opp til Torvmonen, hvor den krysser med Stauslandsveien/Langenesveien. 
Sykkelsti mangler
På hele dette omtalte strekket er det ikke sykkelsti. Vanligvis er det nå sykkelsti langs veiene i det sentrale Søgne, men altså ikke her. 
Men hvor var nå det Rohaven vi omtalte i begynnelsen? Jo, da går vi utover Søgneveien fra Toftelandsbrua og fortsetter cirka 400 meter utover mot Tjomsemonen. Ved en skarp venstresving ligger en vakker gård med et stort dyrket jorde i vest mot Søgneelva. 
Tar du en titt ned mot elva midt i svingen, vil du se sporene av en gammel vei. Her passerte Postveien i bru over elva. Det var Søgnebrua. En god del av veien og brukaret (landkaret) på Rohaven-sida og altså Tofteland-sida er meget tydelige (jf. bildet) om en står på Stauslands-sida i vest. Der er både midtkaret og landkaret borte. 
Gammel bru
Den som trolig har studert gamle veier best her i distriktet, er Torfinn Hageland. Han arbeidet i mange år i Vegvesenet. Hageland har skrevet en solid artikkel i ”Søgne historielag. Årbok 2015”. Her er ei tegning av den gamle Søgnebrua: ”Tegning til den foreslaaede nye Søgnebroe”. Den er fra 1824 og forestiller ei 130 fot lang bru. Hageland har undersøkt nøye hvordan denne forsvant. Han kom til at den brua ble tatt av flommen på 1830-tallet, ifølge Generalvegmesterens arkiv. 
Ei ny bru kom så 4-500 meter lenger oppe der den nåværende Toftelandsbrua står, og det var nettopp den brua som ble bygd opp igjen da en ny flom rev den med seg under storflommen i 1864. Trygve Jensen, f. 1905, en tradisjonsbærer som bodde på en gård ved det nåværende industriområdet på Stausland, Linnegrøvan, må ha blandet sammen de to flommene. For han sa at Toftelandsbrua først kom etter at en låve som kom flytende, krasjet i brua nede ved Rohaven. Men i virkeligheten må låven ha tatt med seg brua ”der oppe” og ikke ”der nede” i 1864. 

Når?
Ok, så kommer altså spørsmålet: Når får vi bru for sykkel- og gangsti over ved Rohaven? Tenk så hendig den vil komme til å bli: Den vil binde sammen for de myke trafikkanter på Søgneveien og Hølleveien.  
Dette vil forkorte skoleveien for mange ganske betraktelig, og veien vil bli langt mindre farlig. Dessuten vil den knytte Søgne videregående skole og Kultursenteret Søgne gamle prestegård nærmere de sentrale deler av bygda. 
Så altså..?

Oversikt over husene i Rohaven, restene etter den gamle Postveien og restene etter brukaret (landkaret) på Toftelands-sida. På Stauslands-sida er midtkaret og landkaret borte. (Foto: Jostein Andreassen)
Rohaven og den gamle Søgnebrua innfelt. (Foto: Kart: Kristiansand kommune)
Powered by Labrador CMS