-Tull å kaste tau på sjøen, sier Johannes Binnie (t.v.) og Johannes Sørfonden. (Foto: Arild Hansen)

Plastutfordringen 2020: - Supert med så lite søppel på Flekkerøy

  Arild Hansen
  12. okt. 2020
  16:43
Mandag morgen kom 63 elever samt et lite knippe lærere fra Lindebøskauen Ungdomsskole syklende og spaserende nedover mot badeperlen Skylleviga. Motto for dagen var å plukke så mye plast og søppel for øvrig, i takt med den landsomfattende «Plastutfordring 2020» som skal pågå fra 12-26. oktober.

Sett mye mer før
- Vi i «Fremtiden i våre hender» og Kristiansand Kommune skal gjennomføre et plastprosjekt sammen med vanlige husholdninger og skoleelever. Nye familier skal i år prøve seg på «Plastutfordringen 2020» fra suksessen i fjor. Hvis alle i Norge hadde gjort som deltakerne i fjor, ville vi redusert forbruket av plastposer med ni millioner, og plukket nesten 7.000 tonn med plast (tilsvarende 2,5 ganger alle strandryddedagene i 2018), skriver prosjektmedarbeider i «Plastutfordring 2020» Silje Wilhelmsen i en epost til N247.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

N247 sendte henne et bilde etter endt dag, og fikk følgende tilbakemelding;

- Jeg har jo sett mye av dette før, og hadde faktisk ventet å se mer søppel. Dette er jo helt supert, og det gleder oss i «Plastutfordring 2020».

Glade lærere
Lærer ved ungdomskolen Trond Ludvigsen følger opp, og sier følgende;

- Jeg har jo vært med noen år på dette, i både små og store aksjoner her ute på øya. I et par av de største har vi nok samlet sammen alt fra 80-120 søppelsekker, og det du ser her i dag, er jo veldig lite. Det er tydelig at det er både fastboende og hyttefolk som ferdes mest her, så dagens «fangst» av plast og annet søppel er jo i grunnen et hyggelig syn, om jeg kan få si det slik, sa Trond Ludvigsen, en av lærerne som var med og samlet sammen de få sekken på en parkeringsplass kloss ved.

En annen i lærerkorpset fortsetter;

- Dette handler jo ikke bare om å plukke plast rundt om i skjærgården. Det handler like mye om miljø, det å for eksempel å sykle til skolen og gjerne sortere søppel hjemme. Vi har hatt besøk av Returkraft på skolen, og lært en del der, sier Hanne Nuland Marcussen til N247 rundt middagstider da bålet ble tent og en haug av wienerpølser fant veien til bålet på de tradisjonelle pinnene.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Denne sykkelen var full av salt etter å ha ligget lenge i vannet. Disse fire guttene fant den innerst i Skylleviga. Fra venstre Oskar Harper, Elias Kristiansen, Andreas Loland og Nedal Alkurdi. (Foto Arild Hansen).

Gammel sykkel
- Se på denne sykkelen. Den er jo smekkfull av salt, sier fire av elevene som plukket opp en sykkel som lå dels på land og dels på vann.

- Den hang jo fast i bøylen der man fortøyer småbåter. Men hvor lenge den har vært uti der, er vanskelig å si, sier elevene.

- Slikt bør man ikke la ligge igjen i vannet. Man kan jo få alt dette tauet inn i propellen, og det er jo ikke noe greit, sier elevene Johannes Binnie og navnebror Johannes Sørfonden.

De 63 elevene ryddet det meste av den innerste delen av Skylleviga og litt utover der den vesle bukta møter Mæbø-fjorden, og som Julie Berentsen og Anita Marie Daniels sa det;

- Folk kaster jo mye rart. I vår søppelsekk har vi spikre, tyggis, papir og isopor. Sikkert noe mer også, sier de to jentene.
Sist oppdatert 12.10.2020 klokken 16:44 av Nicolai Prebensen

Oppe i denne posen til Anita Marie Daniels (t.v.) og Julie Berentsen ligger det masse forskjellig søppel. (Foto: Arild Hansen)

Det var langt fra så mye plast og søppel i havet som lærer Trond Ludvigsen har vært vant med fra tidligere aksjoner. Fra venstre lærer David Jones, student Martin Nordskog og lærer Trond Ludvigsen. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no