Audun Olsen med den 2,4 meter lange makrellstørja ombord på "Tempo" mandag. (Foto: Jomichael Nesvåg/Tempo)

Storfangst på Søgne-tråleren «Tempo»

  Nicolai Prebensen
  14. okt. 2020
  13:33
Mandag dro mannskapet ombord på tråleren «Tempo» opp en makrellstørje på hele 2,4 meter og mellom 200-250 kilo tung.

- Det er ikke så ofte av vi drar slike fangster, og moro er jo det, sier reder og skipper Frode Jensen ombord på den andre tråleren i Tempofisk AS, «Tenor» til N247 tirsdag.

Jensen fisker kreps i Skagerrak, og «Tempo» tråler sørvest av Bergen. Han sier selv at han fikk noen bilder fra tråleren i Nordsjøen, men har ikke så mye mer å tilføre saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Det er veldig dårlig dekning der de tråler nå, og jeg har ikke fått snakket med dem. Men, ut i fra bildene ser det jo ut som stemningen var god da «størja» ble halt ombord, sier han.

Havforskiningsinstituttet skriver at makrellstørjen er den mest ikoniske fiskearten på den blå planeten vår. Den er også verdt sin vekt i gull eller diamanter på de internasjonale fiskemarkedene. «En makrellstørje - en Ferrari».

«Størja kan svømme 70 kilometer i timen, krysse Atlanterhavet på 50 dager og dykke ned til 1.000 meters dyp basert på elektroniske merker med dybdesensor.

Makrellstørjen er en veldig god og svært ettertraktet matfisk og har stor økonomisk betydning i sine viktigste utbredelsesområder. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner. Verdensrekorden ble satt i 2013 på Tsukiji fiskemarked i Tokyo for utrolige 10 mill. NOK. I januar 2018 ble det også omsatt makrellstørje for flere millioner kroner, men det er svært uvanlig å oppnå så høye priser for en enkelt makrellstørje.»

I Norge kan kiloprisen komme opp i rundt 1.300 kroner i følge regjeringen, men et søk viser at prisene kan komme helt ned i 130 kroner per kilo i følge fiskeribladet.no.
Sist oppdatert 14.10.2020 klokken 20:03 av Nicolai Prebensen

Audun Olsen med makrellstørja på dekk ombord i "Tempo" mandag. (Foto: Jomichael Nesvåg/Tempo)

Rune Pettersen med makrellstørja ombord i "Tempo" mandag. (Foto: Jomichael Nesvåg/Tempo)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no