Kristiansand kommune starter opp brøytingen i boligområdene ved åtte til 12 centimeter nysnø. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

«Innbyggerne i tidligere Søgne og Songdalen kan nok oppleve at det tar litt lengre tid enn før»

  Nicolai Prebensen
  07. jan 2021
  10:30
Artikkelen ble først publisert 2. desember 2020. Den er republisert fordi vi får mange forespørsler om hvorfor det ikke er satt opp brøytestikker i boligfeltene. Administrasjonen har valgt å følge praksisen fra gamle Kristiansand kommune, men brøytestikker kan hentes gratis på flere steder i den nye kommunen. (Se lengre ned i artikkelen).

Brøytemannskapene i den nye kommunen har til sammen 450 kilometer med boligveier og nærmere 110 kilometer med gang- og sykkelveier å brøyte ved snøfall. I Søgne og Songdalen kommuner startet brøytingen ved snøfall ved fem til 10 centimeter nysnø. I Kristiansand starter brøytingen ved åtte til 12 centimeter, mens på gang- og sykkelveiene samt de veiene bussen kjører starter brøytingen ved 3-5 centimeter nysnø.

- Innbyggerne i tidligere Søgne og Songdalen kan nok oppleve at det tar litt lengre tid enn før, da startet brøytingen ved en snødybde på 5-10 centimeter, opplyser kommunen i en artikkel på kommunens hjemmesider onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

- Standarden sier også at vi skal være ferdig å brøyte 8-12 timer etter snøfall, men dette vil selvsagt kunne ta noe lengre tid om det kommer veldig mye snø eller det snør over lengre tid, forteller assisterende produksjonssjef i ingeniørvesenet, Torfinn Jore.

450 kilometer
Han forteller videre at brøytemannskapene i den nye kommunen har til sammen 450 kilometer med boligveier og nærmere 110 kilometer med gang og sykkelveier å brøyte.


Jore sier videre at innbyggerne kan hjelpe mannskapene når det snør, og det er derfor viktig at brøytebilen kommer mest mulig uhindret frem. Han gjør også oppmerksom på at fortau kan bli brukt til snøopplag, og at kommunen har anledning til å frese snø inn i hager og på eiendommer.

Slik kan du hjelpe
Søppeldunker bør ikke stå lenger enn nødvendig i veikanten. Allier deg gjerne med en nabo om du ikke selv har anledning til å flytte dunkene. Gå sammen med naboer og parker på samme side av veien, slik at brøytebilen kommer til.

- Sett opp brøytestikker om du har en mur, eller annet du er redd kan bli skadet, sier han. 

Brøytestikker kan hentes gratis på følgende steder:
  • Søgne: Salemsveien 24, utenfor porten
  • Songdalen: Trondstadveien på Nodeland, ta første avkjørsel til venstre og første bygg på venstre side.
  • Kristiansand: Dalaneveien 39, utenfor porten.
På disse stedene kan også en bøtte eller to med strøsingel hentes gratis. Personer over 60 år kan bestille 15 kilos sekker med singel tilkjørt til kroner 50 per stykk. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
Bildet er fra en tidligere snøvinter og viser brøyting i et boligområde, (Foto: Nicolai Prebensen).

Merk gjenstander
Merk også tilhengere, sykler og annet som står på offentlig grunn der det brøytes. Vær oppmerksom på at skader på disse ikke blir erstattet. Pass på at ladeledning for el-bil ikke er til hinder for brøytebilen. Ikke legg snøen fra egen eiendom ut i offentlig vei.

Gang- og sykkelveiene langs riks- og fylkesveien er Statens vegvesens ansvar. 

Boligveier strøs etter behov der det er bakker og andre vanskelige partier. Rundt 200 kasser med strøsingel er satt opp på spesielt vanskelige steder, opplyser kommunen i artikkelen.
Sist oppdatert 07.01.2021 klokken 10:33 av Nicolai Prebensen

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for fylkes- og riksveiene som her på Sangvikveien i Søgne. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no