Vestfold Interkommunale Brannvesen har nylig rykket ut flere ganger for å sikre funn av slike ampuller som er oppdaget av tilfeldige forbipasserende. (Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen)

- Finner du en slik, la den ligge

  Nicolai Prebensen
  04. mars 2021
  22:06
Vestfold Interkommunale Brannvesen har flere ganger den siste tiden rykket ut til steder langs kysten til funn av ampuller med innhold. Disse stammer etter all sannsynlighet fra krigens dager.

Dykking.no skriver at de siste årene har giftampullene jevnlig drevet i land flere steder på Sør- og Østlandet, og forrige helg dukket det opp en til på Rødsteinstranda i Tønsberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Videre står det at finneren varslet politiet, og brannvesenet sendte mannskaper i fullt verneutstyr for å ta hånd om den potensielt dødelige giften.

Dumpet
Giftampullene ble brukt av tyskerne for å sjekke om det var stridsgass i bygninger under krigen, og ble dumpet sammen med våpen og ammunisjon da okkupasjonen var over.

Sylindre
De er typisk seks centimeter lange sylindre fylt med små glasskuler, og er merket med fargede bånd som identifiserer innholdet. Alle ampullene er giftige, og kan inneholde blåsyre eller cyanid.

Forsvarets forskningsinstitutt oppfordrer om at blir det gjort funn, meld fra til politiet hvis du finner ampuller som dette. Marker stedet og la ampullen ligge.

Ekstremt farlige
- De er giftige og kan være ekstremt farlige. De stammer fra andre verdenskrig, men dukker stadig opp på strender og byggeplasser rundt omkring i Norge, står det på instituttets Facebook-side.

De siste funnene i Vestfold og Telemark er gjort et godt stykke fra sjøen, og spesielt etter hardt vær kan de dukke opp. Pass litt ekstra på hvis du er mye i strandkanten og rydder søppel eller gjør funn andre steder.
Sist oppdatert 05.03.2021 klokken 12:22 av Nicolai Prebensen

Forsvarets forskningsinstitutt skriver at det er viktig å melde fra til politiet hvis du finner ampuller som dette! - De er giftige og kan være ekstremt farlige. De stammer fra andre verdenskrig, men dukker stadig opp på strender og byggeplasser rundt omkring i Norge. (Foto: Forsvarets forskningsinstitutt)

Det er disse ampullene som kan være ekstremt farlige å røre. (Foto: Plakat: Forsvarets forskningsinstitutt)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no