Vil merke ulykkesskjær

Publisert

Sjøspeiderleder Jean Salvesen mener han har kommet opp med en god idé, og får støtte fra Kystverket. Men, forsikringsbransjen sier de ikke har budsjett til å gjennomføre prosjektet som vil kunne spare store summer i skadeutbetaling, og ikke minst spare liv.


Skjærmerkingsprosjektet
På vegne av speiderne og sjøspeiderne i Norge har Salvesen startet et prosjekt som han kaller skjærmerkingsprosjektet. I et brev til Finansnæringens fellesorganisasjon skriver Salvesen at det hvert år grunnstøter et stort antall fritidsbåter på umerkede skjær. Kystverket har ansvaret for merkingen langs hovedledene, men langs land hvor de fleste fritidsbåter ferdes er ansvaret i beste fall uklart.
450 millioner kroner
- Norge har rundt 750 000 fritidsbåter og dessverre omkommer rundt 35 mennesker i forskjellige båtulykker hvert år, sier Salvesen. - De årlige skadeutbetalingene er på ca. 450 millioner kroner årlig, sier speiderlederen.

- Min tanke er å lage et prosjekt hvor primært sjøspeidergrupper, men også ordinære speidergrupper tar ansvar for å finne, merke, samt vedlikeholde merkene på de statistisk mest ulykkesutsatte skjærene. Kystverket har sagt seg positive til ideen og merkingen vil bli utført i samråd med dem, sier Salvesen.
Kartmerking
- Etter at vi har utført merkingen vil Kystverket posisjonsbestemme merkene og innrapportere disse til Kartverket slik at alle nye merker blir med når sjøkart revideres, både de digitalt og på papirkart. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er et prosjekt som er positivt for alle parter, sier Salvesen. 
- Vi får færre ulykker på sjøen, forsikringsbransjen får lavere skadeutbetalinger, og Speiderbevegelsen får inntektsbringende arbeid.
Finansiering
- Jeg ser for meg at dette kan finansieres ved at forsikringsselskapene bidrar med kr. 10,- pr. forsikrede båt, noe som vil utgjøre mellom 3 - 4 millioner kroner i året. Vi har foreslått en tidsperiode på fem år før evaluering, men vi lager en årlig rapport over tiltak utført og eventuelt rapporterer erfaringer og fremmer forslag til nye tiltak.

Ikke i budsjettet
- Jeg har snakket med flere forsikringsselskap og de er positive. Men, i Finansnæringens fellesorganisasjon som er hovedorganisasjonen for bank- og forsikringsselskapene i Norge, ble jeg lunkent mottatt, sier speiderlederen.
- Jeg fikk en tilbakemelding fra organisasjonen som sa at dette ikke var i budsjettene til forsikringsselskapene, og at det av den grunn ikke var aktuelt for dem å ta opp denne saken. Jeg skjønner ikke at ikke de ser verdien i dette prosjektet, men jeg gir meg ikke enda, sier Salvesen som er initiativtaker til Skjærmerkingsprosjektet.
20 000 speidere og 16 sjøspeidergrupper
- Det er mange speidere i landet og i alt har sjøspeideren 16 grupper langs kysten av Norge. Det er innlysende at vi kunne gjort en stor jobb i dette prosjektet. Alle sjøspeidergrupper har båter og utstyr, og det vi måtte mangle for å få gjennomført prosjektet kan vi leie inn, sier Salvesen videre.
- Jeg synes det er temmelig frustrerende å sitte på en slik sak uten å få gjort noe med det. Vi får se om vi får i gang noe her i Søgne først og får vi det til må forsikringsselskapene kjenne sin besøkelsestid. Vi har budsjettert med kr. 10,-  pr. forsikrede båt som et forsøk, men det får vi ikke bransjen til å være med på. Det er veldig spesielt, sier Salvesen.
Det har ikke lykkes N247 å få kontakt med noen fra Finansnæringens fellesorganisasjon lørdag.
Sist oppdatert 19.04.2014 klokken 15.15 av Nicolai Prebensen
Jean Salvesen i 1 Søgne Sjø vil starte et skjærmerkingsprosjekt over hele landet. (Foto: Nicolai Prebensen)
Speiderleder Jean Salvesen vil merke farlige skjær langs hele kysten. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS