- Tror rådene får tyngde når de kommer fra ungdom i hele Norge

Publisert

Etter over ett års arbeide kunne statsminister Erna Solberg og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland mandag ta imot ti råd om framtidas distriktspolitikk fra ungdommens distriktspanel. Panelet består av 10 ungdommer fra hele landet, og det er Søgne-jenta Siri Heimdal Knudsen som har representert ungdommene i Agder i panelet. 
- Jeg tror det har vært veldig viktig slik vi har jobbet, rådene får tyngde når de kommer fra ungdommer i hele Norge. Selv har jeg snakket med mange ungdommer fra hele Agder, og de andre i panelet har snakket med unge i resten av landet. Når rådene kommer fra så mange, tror jeg de vil veie utrolig tungt, sier Knudsen til N247 etter at panelet fikk velfortjent ros og gode tilbakemeldinger fra Solberg og Helleland da rådene ble presentert. 
Besøkte statsministeren
Ungdommens distriktspanel ble opprettet i desember 2019 og skal gi råd til regjeringen om hva som bør gjøres for at det skal være godt og attraktivt å bo og arbeide i hele Norge, også i framtiden. I januar 2020 var ungdommene på besøk hos statsminister Erna Solberg. De har også gjennomført noen få fysiske møter, blant annet i Alta, ellers har arbeidet vært preget av smittevernrestriksjoner, og mye av arbeidet har foregått digitalt. 
- Det er summen av tiltak og samspillet mellom tiltakene som vil bety mest. Vi har vært i kontakt med veldig mange unge med ulike behov og tror derfor at rådene vi kommer med vil fange hele Norge. Det som kan hjelpe oss her i Søgne vil ha like stor aktualitet for ungdom i Lofoten, sier Knudsen (bildet) som ikke ønsker å trekke frem et enkelt av de 10 rådene som er presentert for regjeringen. 
10 råd i kortform
- Framtida til hjembygda mi er ganske lys, sier panelet i sin oppsummering. I kortformen ble panelets 10 råd presentert som følger:
  1. Vi får tilgang til jobbfellesskap, arbeidserfaring og varierte arbeidsplasser
  2. Ungdom skal ha desentraliserte skole- og utdanningsmuligheter
  3. Det må bli enklere å komme seg fra A til Å
  4. Alle skal ha tilgang til stabilt og sikkert høyhastighets- og mobilnett
  5. Virkemidler gjør det enklere å etablere bedrift og få seg bolig
  6. Veien til psykisk helsehjelp må bli kortere
  7. Vi tar vare på distriktenes attraktivitet med nærhet til naturen
  8. Lokalsamfunnene utvikles med møteplasser og lokaler for unge gründere og frivillige
  9. Ungdom må få større innflytelse lokalt
  10. Beredskapen skal være tilgjengelig og trygg
- Har brukt oss selv som utgangspunkt
- Det har vært viktig for oss å være realistiske og ikke komme med ren ønsketenking, og vi har brukt oss selv som utgangspunkt for å tenke oss hvordan vi ønsker at distriktene skal utvikles og bli attraktive. Vi opplever også at vi fikk gode tilbakemeldinger fra regjeringen på rådene som jeg ser på som en blanding av realisme og idealisme, sier Knudsen og legger til at hun gleder seg til situasjonen i landet blir normalisert og panelet kan ta imot invitasjonen til fest fra statsministeren. 
Arkivbilde fra panelets besøk hos statsministeren. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS