- Håper unge i Søgne og Songdalen engasjerer seg like mye som i byen

Publisert

Hvert tredje år har barn i skoler og barnehager i gamle Kristiansand kommune deltatt i aksjoner for å skaffe midler til hjelpetiltak i Rajshahi, byen helt vest i Bangladesh, som siden 1979 har vært vennskapsby til Kristiansand. 
- Men en annerledes vennskapsby enn det vi ser i flere andre tilfeller. Her er det ikke besøk med glass med høye stetter vi ser, men vennskap etter vårt slagord «venner deler». Fokuset på Bangladesh og denne byen startet allerede noen år tidligere, men fra 1979 har det vært formalisert som et program gjennom Kristiansand kommune sier Dag Vige til N247. 
Vige har vært medlem av det kommunale Rajshahi-utvalget, et politisk oppnevnt utvalg siden 2007, den seneste tiden som utvalgsleder. Etter kommunesammenslåingen og et vedtak som bekrefter et fortsatt samarbeid har han blant annet fått med seg Ida Grødum fra Songdalen og Janette Kleivset fra Søgne i utvalget. 
I de tidligste årene var utvalget sammensatt av en representant fra hvert av partiene i bystyret for å understreke at utvalget er et tverrpolitisk samarbeid og ikke en arena for å drive partipolitikk. 
- Veldig gøy og mange engasjerte
De tre lokalpolitikerne forteller at det var litt tilfeldig at begge de to tidligere kommunene ble representert i utvalget, men Grødum og Kleivset er begge fulle av engasjement for oppgaven de nå skal være med på. 
- Dette er gode verdier vi skal være med å gi til barna våre, det å se at det er større glede i å gi enn å få. Samtidig som vi er med på at barn og unge voksne løfter blikket og ser andre utfordringer enn bare det som opplever i hverdagen rundt oss, sier Kleivset. 
Grødum forteller at hun gjennom familie har sett flotte eksempler på at barn synes aksjonene for Rajshahi er både gøy og veldig engasjerende. Hun ser frem til at barn og unge i tidligere Søgne og Songdalen også blir med i dette unike samarbeidet. Forrige Rajshahi-aksjon ble gjennomført i 2018, og med intervaller på tre år betyr det at kommende aksjon gjennomføres høsten 2021.  
- Unikt samarbeid
Vige, som er nestoren i utvalget, understreker det unike i at en hel by engasjerer seg så sterkt i et humanitært samarbeid over så lang tid. De tre fra utvalget understreker videre at dette ikke bare gjelder lokalpolitikerne, men først og fremst alle barn og unge som bidrar. 
- Vi hører at mange skoler gleder seg til neste aksjon, og har også eksempler på at enkeltskoler på eget initiativ gjennomfører tiltak i periodene mellom aksjonene, understreker Vige. 
I en ny kommune og med deltagelse fra barn og unge i hele storkommunen håper Vige at det i år skal være mulig å klare 1,5 millioner kroner som skal deles med byens venner i Rajshahi. 
Artikkelen fortsetter under bildet. 
Vågsbygd skole har samlet inn penger til bygging av skolen i Badhair. (Foto: Privat). 
Stort behov
Gjennom årene har vennskapssamarbeidet vært med å bidra til ulike prosjekt og drift av helsetjenester, skole, tilgang til rent vann, utdanning for ungdom med ulike utfordringer og ulike former for hjelp til selvhjelp. I tillegg til midler som skaffes gjennom aksjonene hvert tredje år, har kommunen gitt bidrag til konkrete prosjekt. Trefelling og brønner som har gitt tilgang til vann til 8-9.000 mennesker trekkes frem som eksempler. 
Utvalgsmedlemmene understreker likevel at hjelpebehovet fremdeles er stort, i år kanskje større enn ellers ettersom også denne delen av verden lider ekstra under den pågående pandemien. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Landsbyskole, som også tar inn elever med nedsatt funksjonsevne. (Foto: Privat).
- Haster å hjelpe
Med sin beliggenhet like ved grensen til India som vi alle vet er hardt rammet av covid-19 nå, mener vi at det haster med nødhjelp til våre venner i Rajshahi. Årets aksjon kommer ikke før i oktober, men byen i Bangladesh trenger hjelp nå. Det er derfor aktuelt å komme i gang med en kronerulling veldig raskt. Videre vil vi se på muligheter for at kommunen kan bidra med ekstra midler snarest, og det er et forhold vi tenker å ta opp i behandling av kommunens tertialrapport, sier Grødum. 
Elever fra skolen i Bilboltha . Før skolen startet, kunne ingen i landsbyen lese og skrive. (Foto: Privat)
Leder av det kommunale Rajshahi-utvalget Dag Vige (V) sammen Janette Kleivst (KrF) og Ida Grødum (H). Den store mosaikken (33X3,3 meter) på veggen til Odderøyhallen i bakgrunnen er en gave som ble gitt av byen Rajshahi til Kristiansand kommune i 2011. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS