Bystyremøtet klokken 16.00: - Jeg kunne nok ønske at noen la lista litt høyere

Publisert

- Så sant interpellasjoner er innenfor retningslinjene og er av generell art og ikke inneholder personangrep, blir ingen interpellasjoner avvist, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til N247. 
Omfattende sakslister og lange debatter har ført til at bystyret i Kristiansand ved flere anledninger ikke har kommet gjennom hele sakslistene. Blant saker som har vært utsatt gjentatte ganger er innsendte interpellasjoner. Når bystyret møtes for siste gang før sommerferien 22. juni står derfor hele 17 interpellasjoner på sakskartet. I flere av disse ligger det ved forslag til vedtak, og det kan derfor stilles spørsmål ved om dette egentlig er interpellasjoner eller ønsker om å få ny sak opp til behandling. 
I følge kommuneloven kan alle medlemmer i bystyret stille spørsmål til ordføreren, også om saker som ikke står på sakslisten. I praksis er dette organisert ved at representantene på forhånd kan stille spørsmål gjennom en interpellasjon til ordføreren. 

Skal være et spørsmål
Kommunal- og moderniseringsdepartementet skriver i november 2011 at: «Behandlingen av en interpellasjon skal i utgangspunktet ikke føre til at det treffes et vedtak, uttalelse eller annen avgjørelse som krever en avstemning». 
Videre skriver departementet at forslag som fremmes sammen med interpellasjonen i forkant av møtet, eller i forbindelse med organets behandling av interpellasjonen, skal etter departementets syn anses som en sak, og ikke som et spørsmål. Det innebærer at framsatte interpellasjoner, som inneholder konkrete forslag bystyret skal ta stilling til, må behandles etter reglene om å få en sak på sakslisten. 
Departementet konkluderer videre at dersom en interpellasjon inneholder forslag til vedtak skal dette tolkes som at en ny sak ønskes behandlet, og da kan ordfører eller en tredjedel av representantene vedta at saken skal avvises og ikke behandles i møtet. 
- Ulik praksis
- Det er derfor viktig at både den som fremmer saken og organets leder er klare og tydelige på hva som er en interpellasjon og hva som er et ønske om å få sak (som krever votering) på sakslisten, skriver departementet videre. 
Når det gjelder interpellasjoner som inneholder forslag til vedtak eller som krever involvering fra administrasjonen, sier Skisland at det er noe ulik praksis i kommuner til hvordan dette håndteres. 

- Dette er noe det kan være fornuftig å ta en ny vurdering på, spesielt når vi ser hvor mange interpellasjoner vi har i bystyret, tilføyer ordføreren og legger til at bystyrets møte denne uken begynner en time tidligere enn normalt. 

Tidligere møtestart
Den ekstra timen kan det sikkert være behov for, og Skisland understreker at det går mye tid til å behandle hele 17 interpellasjoner. 

- Jeg kunne nok ønske at noen la lista litt høyere for hva bystyret skal bruke tid til, utdyper ordføreren og minner om at opp mot hundre personer er engasjert når bystyret er samlet. 
Departementet sier i sitt skriv at «Saker som det skal voteres over, bør som hovedregel utredes av administrasjonen» og begrunner dette med kommunedirektørens ansvar for at saker som legges frem til folkevalgte organer skal være forsvarlig utredet og gi et faktisk og rettslig grunnlag for å treffe vedtak. En interpellasjon vil ofte ikke kreve samme utredninger som konkrete forslag til vedtak.

Søker oppmerksomhet
Skisland sier videre at en del av sakene som tas opp som interpellasjoner trolig ville gitt et raskere svar ved å ta en telefon til personer som kan gi et direkte svar når det gjelder konkrete forhold som blir spurt om. I noen tilfeller ville også en epost til ordfører vært en enklere måte å henvende seg på. 

- En interpellasjon i bystyret kan også i noen tilfeller være representanter som ønsker å få oppmerksomhet og vise at de er aktive, tilføyer han. 

- Det har vært tatt opp at interpellasjoner bare skal benyttes i bystyret, men for representanter som sitter i hovedutvalgene er det mulig å stille spørsmål til administrasjonen også der og få svar enten direkte eller i et senere møte dersom noe må undersøkes nærmere, sier Skisland videre. 

- Skal ikke begrense demokratiet
Ordføreren tror terskelen for å sende en interpellasjon kan være lavere i en tid med digitale møter, men minner igjen om at nesten 100 mennesker er involvert i møtene. Samlet tidsforbruk for å besvare interpellasjoner kan i løpet av et år fort oppsummeres til et ekstra bystyremøte med en kostnad på rundt 200.000 kroner. 

- Det skal likevel ikke være slik at vi ønsker å begrense demokratiet, men på den andre side kan det bli slik at dette blir misbruk av demokratiets tid, sier ordfører Jan Oddvar Skisland og ber representantene tenke seg godt om når bystyret skal bruke mye av sin tid på å svare ut henvendelser i form av interpellasjoner. 
Dette er de 17 interpellasjonene ordføreren skal svare på i junimøtet:
  1. Hvilke tanker har ordføreren gjort seg rundt 10-årsmarkeringen av 22. juli og kommunens ansvar?
  2. Tilstanden innenfor kommunens tilbud til psykisk utviklingshemmede
  3. Situasjonen i omsorgssektoren og varsling av alvorlige hendelser
  4. Hva vil ordføreren gjøre for å styrke arbeidet med psykisk helse hos unge i tiden som kommer?
  5. Vil ordføreren ta initiativ til å be administrasjonen undersøke hvilke utfordringer og muligheter som ligger i implementering av TryggEst-modellen i Kristiansand kommune?
  6. Hva skal til for at tvangssammenslåingen av Søgne, Songdalen og Kristiansand skal opphøre?
  7. Beregnet tid det tar fra nødtelefon til hjelpemannskap er på stedet 
  8. Om kommunalt ansattes omtale av borgere og tjenestebrukere
  9. Om sosial boligpolitikk
  10. Vaksinering av de som jobber i helsevesenet
  11. Om aktivitet på kunstsiloen på Odderøya 1. pinsedag
  12. Om å bestille time for vaksinering
  13. Om Kongens senter
  14. Om kompensasjon for spesialundervisning (Finsland skole)
  15. Om bryggene og spaserveien i Bertes/Roligheten
  16. Om Gledesspreder (ved omsorgssentre)
  17. Bidra til at næringslivet kommer ut av krisen
Sist oppdatert 22.06.2021 klokken 15:13 av Nicolai Prebensen
Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap). (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Selv om bystyret ikke møtes fysisk som ved denne anledningen er likevel opp mot 100 mennesker involvert i avviklingen av møtene. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS