Søndag 20. juni fødte rødpandahunnen, Luna, én unge. Alt står bra til med både med ungen og moren, skriver dyreparken i en pressemelding. (Foto: Dyreparken)

Pandaunge født i dyreparken

  Administrator
  26. juni 2021
  09:24
Søndag 20. juni fødte rødpandahunnen Luna én unge. Alt står bra til med både med ungen og moren.
 
Luna kom til Dyreparken i mai 2019 fra dyreparken Nordens Ark i Sverige, og er med i et europeisk bevaringsprogram. Bevaringsprogrammet har som mål å ha en sunn bestand i verdens dyreparker som en reserve for fremtiden.
 
- Det er utrolig gledelig at det er født en rødpandaunge i Dyreparken. Dette er et viktig bidrag i bevaringsprogrammet på rødpanda i de Europeiske dyreparkene, sier biolog Helene Axelsen i en pressemelding fra Kristiansand Dyrepark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Sterkt truet art
Rødpandaen er klassifisert som sterkt truet på IUCNs rødliste. Hovedtruslene til arten er ødeleggelse av leveområde, jakt for pels og ulovlig handel. Klimaendringer truer også rødpandaen. Økte temperaturer gjør at bambusen ikke vokser, og rødpandaen får problemer med å finne mat.
 
Rødpandaen lever alene, og er bare sammen med andre rødpandaer når den skal pare seg. Paringstiden er på vinteren, og ungene fødes i juni-juli. Etter en drektighetstid på fire-fem måneder føder hun opp til fire blinde unger. Ungene fødes i et reir oppe i trærne eller i et hult tre fôret med blader, pinner og gress. Etter tre uker begynner ungene å åpne øynene. Ungen blir hos moren i opptil ett år, og blir kjønnsmodne når de er rundt 18 måneder.
 
Fakta om rødpanda
Rødpanda holder til i skogsområder i Himalaya. Rødpanda er et rovdyr, men i motsetning til de fleste andre rovdyr spiser den for det meste planter, og den er spesielt glad i bambus. Rødpandaen har en ekstra finger, en spesialisert håndleddsknokkel, som brukes som en ekstra tommel. Denne gjør det lettere å gripe rundt bambusstråene.  Bambus er energifattig føde, så rødpandaen må spise store mengder for å få nok næring. I tillegg til bambus kan rødpanda spise noe gress, røtter, blomster, frø, frukt, egg, fugler og gangere.
 
Rødpandaen er en god klatrer. Den har klør på føttene som delvis kan trekkes inn, og hår på undersiden av føttene som gir den godt feste i trærne. Når den skal ned fra et tre, klatrer den ofte med forbeina og hodet først.

Pressemelding fra Kristiansand Dyrepark.

Alt står bra til med både med ungen og moren Luna, skriver dyreparken i pressemeldingen. (Foto: Dyreparken)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no