Kay Honnemyr (t.v.) og Rune Torvund tar seg en pause i hesjingen mens Bente Honnemyr jobber videre. (Foto: Nicolai Prebensen)

Hesje- og ystefestival anno 1904

  Nicolai Prebensen
  09. juli 2021
  15:45
For halvannet år siden kjøpte Bente og Kay Honnemyr Leire gård som ble bygd i 1901. Gården var forfalt og restaureringsarbeidet er godt i gang. 

- Når vi kjøper en gård fra 1901 måtte vi finne på noe, litt i Farmen stil, og det ble til Hesje- og ystefestival anno 1904. Vi trodde nemlig at gården var bygd i 1903, så derfor litt kluss med tallene her, sier Honnemyr til N247 fredag ettermiddag.

Han  legger til at i fjor bar festivalen navnet 1903.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Deltakerne, et stort vennelag med utspring i Lastad Sauelag, har gjennom dagen hesjet som i gamle dager, ystet smør, bakt brød, spist vassgraut og karvet ull som senere på dagen skal bli til herretruser, i følge Honnemyr.

Etter at håndverksarbeidet er ferdig på Leire gård flytter deltakerne til Stubstad gård hvor det skal, som nevnt strikkes, bades og ikke minst fortæres et lammelår som har godgjort seg i en kokegrop, alt på gammelmåten. 

Artikkelen fortsetter under bildet.
Alle deltakerne i Hesje- og ystefestivalen anno 1904 samlet på leire gård fredag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

- Hele festivalen varer i 18 timer, og samtlige deltakere er tidsriktig kledd. Det er ikke det store konkurransepreget over festivalen, men det har vært noe uenighet om hvordan vassgraut skal lages og hesjingen skal gjennomføres, men vi har klart å skille deltakerne med rivene, ler Honnemyr før deltakerne gjør seg ferdig med arbeidet på gården før kursen settes mot Stubstad.

Aud og Mona med ystemaskinen, nybakt brød og nylaget smør. Ystingen tar rundt 45 minutter, sier de to. (Foto: Nicolai Prebensen)

Tre geiter har også funnet sin plass på gården til Bente og Kay Honnemyr på Leire. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no