- Dette handler mer om å ta vare på kystkulturen enn politikk, sier Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen (25) under besøket på Høllebrygga tirsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)

- Lite politikk i dette

  Nicolai Prebensen
  13. juli 2021
  17:15
- Dette dreier seg om å ta vare på kystkulturen og har ikke mye med politikk å gjøre, sier Amalie Gunnufsen (25) etter å ha fått fortøyd seilbåten, en BB11 som er en klassisk norsk entypebåt som første gang ble sjøsatt i 1956. 

Det er produsert 1.300 eksemplar av båten, og den ble solgt til mange land. I Norge ble det solgt 300 totalt. Mange er å se langs kysten fremdeles. Konstruktøren var Arendalsmannen Borge Bringsværd, men den ble produsert på Husvikholmen ved Drøbak.

Amalie Gunnufsen er Høyres 3. kandidat i Vest-Agder ved stortingsvalget til høsten. Hun er også bystyremedlem i Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Hun og kjæresten Jens Patrick Holmsen (25) har de siste fem døgn seilt båten fra Bergen (nesten) og skal i løpet av et par dager ende opp i hjemmehavnen i Arendal. 

- Jeg tok den på henger i Stavanger og kjørte den landeveien til Lindesnes da værvarslene var for tøffe langs det kyststrekket for denne type båt. Nå gjenstår bare «sjarmøretappen», sier Holmsen som sammen med Gunnufsen og en kamerat har brukt flere hundre timer på restaureringen av det han selv kaller et tidligere tilnærmet vrak.

Mastebrekk
Turen har også bydd på problemer med et delvis motorhavari (påhengs fra tidlig 80-tall) og mastebrekk. Alt fikset underveis av skipperen selv. Han er til daglig på Sjøkrigsskolen i Laksevåg og har hatt seilbåten der oppe i en lengre periode under restaureringen. 

- Det har vært massevis av arbeid, men når det er sagt har vi én BB11 til og ei skjekte fra 30-tallet som også skal settes i stand, fortsetter Holmsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
På vei inn til gjestebrygga i Høllen tirsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen).

Kystkultur
- Det handler om å ta vare på kystkulturen, og det er vår generasjon som nå må ta vare på alt det flotte kysten har å tilby, spesielt trebåter, og som politiker er jeg svært opptatt av at miljøet som finnes både i Søgne og Kristiansand får den oppmerksomheten og støtten det trenger. Vi har en masse frivillige som driver på, og dette er noe vi må holde i hevd, fortsetter Gunnufsen engasjert.

BB11'en trenger tydeligvis å ligge på vann en stund. Den elektriske vannpumpa gikk nesten varm under det korte oppholde på Høllebrygga, og det har ført til noen urolige netter ombord.

- Lensepumpa
- Det er én sak når vi er ute på sjøen, men vi har også bodd ombord, og det har vært litt vanskelig å sove når den går nesten hele tiden, smiler Gunnufsen før paret går i land for å besøke familie i bygda.

I denne seilbåten (BB11) har Amalie Gunnufsen og Jens Patrick Holmsen (25) seilt fra Bergen (nesten) med den litt over seks meter lange båten. Til nå har de brukt fem døgn på turen. Målet er hjemmehavnen Arendal. Her ved Høllebrygga tirsdag ettermiddag. (Foto: Nicolai Prebensen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no