9. mai i 2019 ble snora klippet i Tresse. Fra venstre sees kunstner Trond Nicholas Perry, Charlotte og daværende ordfører Harald Furre. (Foto: Privat)

Derfor står «Spøky» på Storenes

  Arild Hansen
  20. juli 2021
  15:59
Tirsdag var Charlotte Johnsen (12) tilbake og besøkte «Spøky» på fjellknausen ute på Storenes i Vågsbygd. En skulptur hun hadde ideen til og vært med og laget sammen med kunstner Trond Nicholas Perry som har sitt atelier ute på Odderøya.
 
I Tresse
Historien og bakgrunnen for at dette artige spøkelset i det hele tatt ble laget, forklares slik;
I barnas «Rutpluks», som står for Skulptur baklengs, har barn i Kristiansand bidratt til å utsmykke og utforme vårt felles byrom. Rutpluks ble åpnet 9. mai i 2018 inne i Tresse. Etter initiativ fra Cultiva har «Senter for ung kunst og kultur» ved fakultet for kunstverk, UiA samarbeidet med Qulthus med å utvikle og etablere en skulpturpark utformet av barn i byen. Av rundt 800 mottatte forslag, ble åtte skulpturideer valgt ut til å formgis og produseres i full størrelse og monteres i Tresse. Selve kurateringen og videreutvikling av forslagene fra barna samt selve produksjonen gjøres i samarbeid med profesjonelle kunstnere og håndverkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

I 2016
- Det hele begynte vel i 2016. Cultiva stod bak prosjektet, og som nevnt inviterte de barn i skolepliktig alder om å sende inn ideer. Året etter ble det realisert, og i 2018 satte de opp en jury som skulle ta ut de åtte innslagene de mente burde gjøres noe med. Og da mitt spøkelse, som jeg gav navnet «Spøky» var blant dem, ble jeg glad, sier Charlotte Johnsen.

Det hele var bare en ide hun hentet ut av lufta. En dag stakk hun innom en «Workshop-butikk» inne i byen, hvor barn kunne komme inn og leve ut sine ideer. Her var det kunstnere og en haug av materiell og jobbe med. Her kunne du tegne, eller gjerne lage noe i en form som kan minne om leire. Ungjenta, som skal begynne på syvende trinn ved Vågsbygd skole i august, var i gang. Hun ville at «Spøky» skulle bli til.
 
Av glassfiber
Charlotte laget forslaget sitt, og fikk etter hvert hjelp av kunstner Trond Nicholas Perry. «Spøky» er laget av glassfiber, og det tok ett helt år før den var oppe og stod av seg sjøl.

Men etter et par år i Tresse måtte de åtte vinnerskulpturene vike for andre ting nede i Tresse. Noen av dem ble destruert, mens de resterende skulle ut og plasseres i bydelene. Nettopp derfor  havnet «Spøky» ute på Storenes på fjellknausen der du drar videre med båt inn i Kjosbukta.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Charlotte Johnsen tilbake og besøker «Spøky» på Storenes. (Foto: Arild Hansen).

- Det var Vågsbygd Vel med leder Hans Petter Mjølund i spissen som la inn noen gode ord om hvor skulpturen kunne plasseres. Så i februar var den på plass her ute på Storenes, og den passer jo fint inn her ved den vesle badebukta, sier Charlotte, som til syvende og sist selv bestemte hvor på Storenes «Spøky» skulle stå.

- Når vi har vært her ute på tur med klassen, er det enkelte elever som ikke tror at dette er min ide, at det er jeg som har laget «Spøky», sammen med kunstneren. Gøy det, som mener at skulpturen kan stå der i mange år. Men da må den selvfølgelig vedlikeholdes med maling og slikt, avslutter Charlotte.
Sist oppdatert 20.07.2021 klokken 17:38 av Nicolai Prebensen

Her sitter Charlotte t.h. og maler på «Spøky». Hun får hjelp av søsteren Malin t.v., og ei venninne, som sitter med ryggen til kamera. (Foto: Privat)

Storenes innover mot Kjosbukta. (Foto: Arild Hansen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no