Øystein Hansson sender teinene ombord i båten til Frode Guttormsen. (Foto: Arild Hansen)

Årets leppefiske er i gang

  Arild Hansen
  20. juli 2021
  20:38
Mandag morgen klokken 08.00 startet årets leppefiske opp igjen. Det varer frem til 20. oktober, og for Flekkerøy-guttene Øystein Hansson og Frode Guttormsen var det artig, og ikke minst godt å være tilbake på jobb på sjøen igjen.
 
Første året
For Øystein blir årets leppefiske litt spesielt.

- Jeg har vært med Frode i fem år og fisket, men etter 45 år i oljebransjen, har jeg nå registret meg som yrkesfisker, sier Øystein, som bor nede på Skålevig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

De har hver sin kvote som tilhører hver sin båt, og i hver kvote kan man hente opp 48.000 fisk. Mandag morgen var de på plass nede ved kaia ved det gamle fryseriet til Reinhartsen & Co, i Lindebøkilen. Presis klokken 08.00. Oppsamlet agn ble hentet fra fryseren, og så bar det ut på sjøen med 30 teiner ombord i Frode Guttormsen sin «leppebåt».
 
Relatert artikkel:

Lakselus
- Vi skal ut på sjøen hver dag utover sommeren og videre utover høsten. Så sant ikke været slår seg vrangt. Etter mandagens fiske, og etter tretten timer på sjøen, kan jeg fortelle at vi trakk opp både bergylt, grønngylt og bergnebb fra havet. Fisket kan nok sammenliknes med de siste år, men det er kanskje litt mer grønngylt enn det har vært før, sier Øystein Hansson.
 
Fra Flekkefjord
Det er Flekkefjord-bedriften Fjordservice som er grossisten de to øyguttene leverer fangsten til. De igjen selger videre til lakseoppdrettere rundt i landet.

De små fiskene som de har med tilbake til Lindebøkilen, brukes til å renske laksen for lus før den skal slaktes.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Frode Guttormsen t.v. og Øystein Hansson på vei ut fra Lindebøkilen med 30 leppeteiner. (Foto: Arild Hansen).

- Nå får vi se. Akkurat nå ligger vi til kai etter første tur i dag på tirsdag. Så skal vi ut igjen, så det blir fort tretten nye timer på jobb i dag igjen, sier Øystein Hansson til N247.

Fakta:
Rømningshull
Reguleringa av leppefisk i 2021 er i stor grad en videreføring av opplegget for 2020, men fra og med i år er det krav om rømmingshull også i teiner og ruser brukt til fiske etter leppefisk.

Rømmingshullet skal klippes til slik at alle oppbevaringskammer åpner seg når bomullstråden ryker. Hullet skal sys igjen med  ubehandlet bomullstråd som er maksimum tre millimeter tykk. Dette er samme krav som er lagt til grunn i krabbe- og hummerteiner.

Totalkvota på 18 millioner leppefisk blir fordelt på tre regioner:
  • 4 millioner leppefisk på kyststrekningen fra grensa mot Sverige til Varnes fyr på Lista (Sørlandet)
  • 10 millioner leppefisk på kyststrekningen fra og med Varnes fyr på Lista til 62 grader nord (Vestlandet)
  • 4 millioner leppefisk på kyststrekningen nord for 62 grader nord

Leppefisket pågår frem til 20. oktober. (Foto: Frode Guttormsen)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no