Valgkampansvarlig i Senterpartiet Ole Magne Omdal (t.v.) og Sigurd Berg Aasen i gruppa "Vi som vil ha Søgne tilbake" tok i mot partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum på Tangvall under valgkampen 2021. (Foto: Nicolai Prebensen, arkiv)

Søgne og Songdalen eller Kristiansand?

  Jon Aamodt
  13. okt. 2021
  18:44
«Regjeringen vil oppløse tvangssammenslåtte kommuner som sender søknad etter vedtak i kommunestyret innen 1. juli 2022». Det er formuleringen som brukes i Hurdalsplattformen, som er grunnlaget for politikken fra den nye regjeringen. 

 - Selvsagt skal jeg slåss for Søgne hvis vi får regjeringsmakt, og innbyggerne i Søgne vil reversere. Gjør jeg ikke det bør jeg finne på noe annet å gjøre, sa partileder og påtroppende statsråd, Trygve Slagsvold Vedum til de fremmøtte på Tangvall i august. 

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

Han sa videre at en reversering vil kreve en folkeavstemning i den gamle kommunen, og selv om det må en endring av kommuneloven for å få dette til, ville han gjøre det han kan for å få gjennomført den prosessen. Den kampen har lederen av Senterpartiet tydeligvis tapt i forhandlingene foran regjeringsdannelsen, og vi står tilbake med at det er kommunestyret som må initiere en eventuell oppsplitting av Kristiansand kommune. 

- Neppe flertall
Et slikt initiativ er det neppe flertall for i dagens bystyre.

- Nå er jeg glad for at det er tydeliggjort at det er kommunestyret som bestemmer om det skal startes en prosess med tanke på oppsplitting av kommunen. Forrige gang dette ble stemt over var det et overveldende flertall i bystyret som ikke ønsket å starte en slik prosess, sier ordfører Jan Oddvar Skisland til N247 onsdag ettermiddag. 

Han understreker at det som alltid vil være bystyret som må ta stilling dersom det kommer nye forslag på bordet og gjentar at han er veldig glad for at dette er tydeliggjort. 

- Det ville vært sløsing med ressurser og føre til økte kostnader i alle deler av kommunen, en tap/tap løsning for alle dersom det skulle bli en oppsplitting, gjentar ordføreren. 

- Se fremover
Skisland ser heller ikke at det er realisme i å se at andre veier kan føre til at Søgne eller Songdalen gjenoppstår som egne kommuner. 

- Jeg håper vi kan legge dette bak oss, se fremover og bygge den nye kommunen sammen fremover. Vi har alle forutsetninger for dette, alle de tre tidligere kommunene har vært ligget høyt i ulike vurderinger av kommuner, og jeg håper vi skal fortsette å være blant de aller beste, sier ordfører Jan Oddvar Skisland. 

Ikke gitt opp
N247 har prøvd å komme i kontakt med Sigurd Berg Aasen, leder av Facebook-gruppen «Vi som vil  ha Søgne kommune tilbake» onsdag, men han har ikke besvart vår henvendelse.  Han har tidligere i dag kommentert dagens utvikling i en post på Facebook-gruppen og skriver der blant annet: 

- Det aller viktigste for oss er at SP får kommunalministeren. Dette får vi vite i morra. Så slapp av folkens! Denne kampen vinner vi.

Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) håper alle vil være med å se fremover og være med å bygge den nye kommunen som landets beste kommune. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no