Ønsker mer innkjøp av mat fra lokale produsenter

Publisert

- Kristiansand kommune er en betydelig landbrukskommune i Agder. Vi ser også at det er en positiv utvikling innen fiske- og sjømatnæringen lokalt. Så vet vi også at kommunen selv kjøper inn mat og drikke for rundt 20 millioner kroner hvert år, sier Terje Ø. Pettersen (H). 
Videre viser han til at det historisk sett har vært et fåtall store aktører som konkurrerer om de samme kontraktene i hver eneste konkurranse, og at det har vist seg svært vanskelig for lokale produsenter av mat å komme i posisjon for å kunne delta i kommunens anbudskonkurranser. 
- Et godt eksempel er at kommunen i dag kjøper inn poteter fra Danmark, mens lokale produsenter sender sine poteter til Rogaland. Når vi vet at importerte poteter har 50 prosent større CO2 utslipp per kg enn lokalproduserte poteter, så er dette også lite bærekraftig, utdyper Pettersen. 
- Flere fordeler med lokalt innkjøp
Nå ønsker han økt bruk av lokale leverandører og mener dette vil sikre og utvikle nye arbeidsplasser i regionen samt redusere transportbehovet. 
- Dette er med på å redusere utslipp av klimagasser og andre skadevirkninger av transporten, som veibelastning og ulykker. I tillegg vil økt lokal produksjon av mat ha stor betydning for restauranter og reiselivsnæringen i regionen, tilføyer Høyre-politikeren fra Søgne.
- Fungerer i København
Pettersen viser til at Drammen har implementert liknende innkjøpsstrategi, men også storbyer som København praktiserer dette. Der er innkjøperne i jevnlig dialog med både de som arbeider på kjøkkenet og leverandørene i forberedelsene av anskaffelsen. 
- De kartlegger behovet kjøkkenet har for innkjøp av mat, og sjekker mulighetene for å kunne kjøpe dette i det lokale markedet. Innkjøpere deler ofte inn anskaffelsen i flere mindre anskaffelser for å sikre at mindre leverandører kan levere tilbud, og de forsøker å gjøre det enklere å levere tilbud ved å gi råd om hvordan tilbudsskjemaer skal fylles ut, sier han. 
Fremmer forslag
Pettersen mener det er behov for å utarbeide en strategi for hvordan Kristiansand kommune kan øke andelen innkjøp av mat fra lokale produsenter og understreker at økt markedskunnskap er en forutsetning for å tilrettelegge for økt innkjøp fra små og mellomstore bedrifter. En lokal strategi skal derfor også inneholde en kartlegging av dagens lokale produsenter og hvilke produkter som produseres, samt hvilke andre tiltak kommunen kan bidra med for å øke andelen lokalt produsert mat. 
Når nærings- og eierskapsutvalget møtes 26. oktober vil Høyre derfor fremme et forslag om at administrasjonen utarbeider en strategi for innkjøp av mat fra lokale produsenter. 
Møtet tirsdag 26. oktober starter klokka 10.00 og kan følges direkte på kommunens strømmetjeneste. 
Terje Ø. Pettersen (H) mener det er behov for å utarbeide en strategi for hvordan Kristiansand kommune kan øke andelen innkjøp av mat fra lokale produsenter. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS