Arrangerer stor konsert: - Flekkerøy har ikke glemt barna i Kiev

Publisert

Etter Tsjernobyl-ulykken på tidlig 1990-tallet, åpnet Flekkerøy-folk hjemmene sine for flere titalls barn som ble rammet den gang. I dag kjemper de samme menneskene en kamp på liv og død etter Russlands invasjon av Ukraina for snaue fjorten dager siden. Nå ønsker Flekkerøy Menighet å hjelpe.
 
Veldig berørt
- Den dagen Russland gikk til angrep på befolkningen i Ukraina, gjorde det noe med meg, sier Roald Guttormsen fra Mæbø på Flekkerøy.
Sammen med Asbjørn Nilsen Aadnevig og Flekkerøy Menighet har han nå trommet sammen til en stor konsert i øyas kirke 27. mars.

- Vi som bor her ute, glemmer jo aldri Tsjernobyl. Mange familier på øya ble berørt den gang. I dag er en hel verden berørt over det som i disse dager skjer i Ukraina. Nå har jeg daglig kontakt med lederne for det humanitære arbeidet vi støtter, sier Guttormsen.
Han har ti års erfaring med jobb hos Kirkens Nødhjelp og den årlige «Fasteaksjonen». Konserten de nå har trommet sammen til i Flekkerøy kirke 27. mars, vil etter all sannsynlighet fylle kirkerommet. Da snakker man om mellom 450-500 tilhørere.
 
Lokale artister
På Flekkerøy har man, nær sagt siden «tidenes morgen», vært kjent for mye sang og musikk. Og da mest innen kristen sjanger. Når konserten åpner opp 27. mars klokken 19.00, vil nok de fleste dra kjensel på artistene som skal på scenen.
Foreløpige navn som «Frihals, Mette og Roger, Karen Skeie Huitfeldt, Frank Otto Pedersen, Asbjørn Nilsen Aadnevig, Andreas Dale, Mathea Kilane Pedersen og Roald Guttormsen er med, og det vil nok bli rift om plassene i det nye flotte hvite kirkebygget som preger mye av rundkjøringen og innkjørselen til selve Flekkerøy.
Dette forteller Roald Guttormsen med egne ord om prosjektet onsdag, snaue to uker før konserten:
«På 1990-tallet organiserte vi i Flekkerøy menighet opphold for barn fra Tsjernobyl og Kyiv. Tilsammen fikk cirka 60 barn komme til Flekkerøy over en treårsperiode, bo hos familier her og oppleve en annen hverdag enn de var kjent med i Ukraina. Landet var da preget av omfattende fattigdom, og helsemessige ettervirkninger etter Tsjernobyl-ulykken.
«Våre barn»
Vi tenker på barna fra den gang  som «våre barn». De har nå selv blitt foreldre. I dag lever de sammen livene sine på flukt eller i bomberom, sammen med sine barn.
Arbeidet var den gang initiert og organisert gjennom New Life Church i Kyev, en stor evangelikal menighet som akkurat i disse dagene gjennomfører humanitær hjelp inne i byen. Dette er svært krevende arbeide i en beleiret by, utrygt og med enorme behov for så enkle ting som vann og mat. Kirken organiserer også evakuering av mennesker som desperat ønsker å flykte ut av Ukraina.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Sammen med Asbjørn Nilsen Aadnevig og Flekkerøy Menighet har Roald Guttormsen (bildet) nå trommet sammen til en storkonsert i øyas kirke 27. mars. (Foto: Arild Hansen).
Desperat kamp
Menighetens pastor Anatoly Kaluzhny og hans familie. nå i alt 10 mennesker, medregnet barn og barnebarn, kjemper en desperat kamp for å bistå New Life og andre menigheter med trøst, oppmuntring og økonomiske midler. Noen av oss som var vertsfamilier på 90-tallet har opprettholdt kontakten med New Life og deres ledere, vi har besøkt dem og de har besøkt oss. Vi går god for deres gjennomføringsevne og deres brennende hjerter for sitt folk.
Vi har lovet å hjelpe dem. Derfor denne spleisen.
Pengene vi får inn vil bli sendt direkte til New Life`s konto i Ukraina. Vi har mottatt de nødvendige transfer-opplysningene og fått disse kvalitetssikret av en bank. Dersom krigens utvikling skulle medføre at det for en periode blir umulig å sende penger til Ukrina, vil pengene bli stående på norsk konto til overføring igjen er mulig. Menighetens humanitære arbeid vil være høyest aktuelt i overskuelig fremtid.
Det blir gratis inngang til konserten og folk kan betale ønsket beløp til Vipps 738555. Aksjonen har også en spleis. Gå til spleis.no/flekkerøyforkiev», avslutter han.
- På 1990-tallet organiserte vi i Flekkerøy menighet ved Kristiansand opphold for barn fra Tsjernobyl og Kyiv . Tilsammen ca 60 barn fikk komme til Flekkerøy over en tre års periode, skriver Roald Guttormsen onsdag. Bildet er fra den tiden. (Foto: Privat)
Bildet er fra 1990-årene da barn fra Tsjernobyl og Kyiv hadde opphold på Flekkerøy. (Foto: Privat)
Powered by Labrador CMS