- Umusikalsk å fremme et slikt forslag nå

Publisert

Kommunedirektøren legger i en sak om bystyrets størrelse frem et forslag om å redusere antall politikere i Kristiansand bystyre fra dagens 71 til 45 representanter når et nytt bystyre skal velges høsten 2023. Det synes Senterpartiet svært lite om, og gruppeleder Reidar Heivoll mener det er direkte umusikalsk å fremme et slikt forslag nå. 
- Først hadde vi en kommunesammenslåing med til dels dårlige prosesser som har ført til mye misnøye og irritasjon. Nå har vi nettopp opplevd en famøs sak med et bortkommet brev og en påfølgende håndtering som det ble sirkus av. Direkte etter kommer dette forslaget om reduksjon i bystyrets størrelse, og ikke noen liten reduksjon heller. Det kan sikkert diskuteres om Kristiansand trenger landets nest største bystyre, men å redusere til et mindre utvalg enn gamle Kristiansand hadde alene er så umusikalsk at vi blir provosert, sier Heivoll til N247. 
Evaluering i 2022
Det er med bakgrunn i et tidligere vedtak om nåværende politisk struktur og evaluering av denne innen utgangen av 2022 at kommunedirektøren nå tar opp sitt forslag til endringer. Av saksfremlegget fremgår videre at det en ønskelig med en avklaring i saken før kommende sommer. 
Kommuneloven krever at det i kommuner med mer enn 100.000 innbyggere skal være minimum 43 medlemmer i bystyret. Når det for Kristiansand blir foreslått 45 representanter er dette så tett på minstegrensen det går an å komme uten å tangere denne. 
- Feil å sammenligne
Senterpartiets representanter er videre svært kritiske til sammenligningen med Bærum kommunes størrelse på kommunens øverste folkevalgte organ. 
- Der har det ikke vært noen sammenslåing, og det er en relativt homogen kommune. Kristiansand er en blanding av en storby og flere landområder med andre utfordringer. Etter sammenslåingen opplever vi at det er stor grad av forskjell, og samordningen internt i den nye kommunen har vært problematisk, utdyper Heivoll.
- Strammere fra gruppeledere
- Så skal det ikke legges skjul på at vi opplever en del støy i dagens bystyre. Noen henviser til at størrelsen på forsamlingen kan være en årsak til dette. Vi mener det er noen få representanter som i stor grad står for denne støyen og at det er opp til gruppelederne å ta et strammere tak for å forhindre dette. 
- Det er heller ikke nødvendig at samtlige representanter fra et parti går på talerstolen i enhver sak og gjentar samme argumenter, uansett hvor gode disse måtte være. Igjen mener vi dette er en sak for gruppelederne som må ha disiplin i egne rekker og fordele saksområder internt i gruppene, uttaler Heivoll som selv er gruppeleder for Senterpartiets gruppe i bystyret. 
- Mer makt til administrasjonen
Partiet frykter at en større reduksjon av folkevalgte i bystyret vil føre til mer makt i administrasjonen og stiller spørsmål ved faglige argumenter for en så stor reduksjon som blir foreslått. 
- Mye av verdien av folkestyret slik vi praktiserer det her i landet er nettopp engasjementet fra vanlige folk. Reduksjonen som her blir foreslått når utgangspunktet fra de tre tidligere kommunene var over hundre folkevalgte vil være betydelig, og det må være tillatt å spørre om administrasjonen mener 45 representanter er nok til å ivareta det folkelige engasjementet. Senterpartiet vil kjempe for å beholde dagens antall i bystyret i alle fall i en periode til, alternativt vil vi i det minste forsøke å få flertall for et vesentlig høyere tall en 45. 
- Går ut over distriktene
Heivoll sier videre at administrasjonens forslag i første rekke vil gå ut over distriktene og muligheten for engasjement fra de mindre partiene. Med kun en eller to representanter i gruppene blir belastningen på den enkelte representant større og engasjementet kan forvitre. 
- Vi risikerer å sitte igjen med en elitestyrt kommune og mener endringene kommer for raskt og preges av å være direkte umusikalsk i dagens situasjon, utdyper han. 
Heivoll viser til at det i praksis ofte er distriktsrepresentantene som fremmer lokale saker, enten det gjelder Flekkerøy, Finsland, Ålo eller Randesund. 
- Vi må ta den tiden det trenger å bygge en ny organisasjon, og i den tiden er det viktig å ha en bred representasjon fra hele kommunen. Vi trenger det folkelige, ikke en elitestyrt kommune, konkluderer Senterpartiets gruppeleder, Reidar Heivoll. 
Sist oppdatert 30.03.2022 klokken 14:09 av Nicolai Prebensen
Kommunedirektøren foreslår å redusere antall medlemmer av bystyret fra 71 til 45 representanter ved kommende lokalvalg. Det vil ikke Senterpartiet ha noe av og lover kamp for å beholde et større folkevalgt organ. (Foto: Jon Aamodt, arkiv)
Powered by Labrador CMS