Ukraineren Konstantin Kulik på 96 år, som i dag er flyktning på Lista, vil fortelle sin dramatiske historie da han slåss mot nazistene ved Oder. Medalje-jakka var en av de få tingene han fikk med i kofferten da han måtte flykte fra russerne i vinter. (Foto: Magne Haugland)

«Historisk treff som vil berøre»

  Redaksjonen
  12. mai 2022
  09:03
Innsendt 
Av Magne Haugland

De som tar turen til Lyngdal kulturhus på lørdag 14. mai klokka 13.00 vil få med seg historiske opplevelser på rekke og rad og som vil berøre.

En lyngdøl som ga sild og mat til de sovjetiske fangene i Lyngdal under krigen vil fortelle, og får overrakt Regjeringens krigsminnemedalje av ordfører Jan Kristensen og statsforvalter Gina Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.
Annonse

På scenen blir det også intervju med den 96 år gamle ukraineren Konstantin Kulik. Han har flyktet fra Kharkiv sammen med sin datter. Kulik vil fortelle om da han som soldat i 1944-45 deltok i kampene i Polen ved Oder mot nazistene og ble såret.

Et høydepunkt på seminaret i kulturhuset blir når Ukrainas ambassadør i Norge, Viacheslav Yatsiuk, vil holde tale med tittelen «Ukraina før og Ukraina i dag».

Foredrag
Ellers blir det flere foredrag om krigsfangene på Agder og prest Olav T. Lehne vil framføre begravelsestalen som ble holdt over lyngdølen Karl Johan Lindstrand, som ble skutt av en tysk vakt da han ville gi tobakk til de russiske fangene.

Lørdagen starter med befaring i Kvås, der den ukrainske krigsfangen Pavel Botsjarov ble skutt av tyskeren etter at han hadde rømt fra leiren i Vemestad bedehus. Klokka 10.00 vil ambassadøren avduke ei minnetavle over gravsteinen til Botsjarov på Klokkergården bygdetun. Det blir det første krigsminnet som Ukraina får i Norge. Etter avdukingen legger ambassadøren ned krans på den sovjetiske krigsgrava ved Lyngdal kirke. Her vil Lyngdal indremisjonskorps spille den ukrainske nasjonalsangen: «Enda er ikke Ukraina død». Tre navngitte ukrainske soldatfanger hviler i krigsgrava i Lyngdal.

Bak arrangementet i Lyngdal står Lyngdal kommune, Lyngdal historielag og Eiken sogelag.
Sist oppdatert 12.05.2022 klokken 09:03 av Nicolai Prebensen

Ukrainas ambassadør i Norge, Viacheslav Yatsiuk, vil under arrangementet holde tale med tittelen "Ukraina før og Ukraina i dag". (Foto: Arkiv)
Annonse

Publiseringsløsning levert av UENO      Om personvern på www.n247.no