- Betydelige spørsmål som skal avklares

Publisert

- Vi skal gjøre jobben slik innbyggerne i Søgne, Songdalen og Kristiansand fortjener, uttalte  Gina Lund, Statsforvalter i Agder da hun onsdag orienterte bystyret om oppdraget statsforvalteren har fått fra departementet. 
I sin orientering la hun stor vekt på at oppdraget handler om å lage et kunnskapsgrunnlag hvor konsekvenser ved ulike alternativ for kommuneinndeling av dagens Kristiansand kommune beskrives. 
Statsforvalteren sa i sin innledning at det ikke er dagligkost å gjøre en slik utredning og la til at det er embetets egne ressurser som skal benyttes til oppdraget. I arbeidet skal det utredes mulighetene for at enten Søgne eller Songdalen eller begge disse kommunene skilles ut fra dagens storkommune Kristiansand. Statsforvalteren la vekt på at det er mange som vil få anledning til å komme med innspill til kunnskapsgrunnlaget. 
Grupper som næringsliv, aksjonsgrupper, kommunens ansatte, kommunen som arbeidsgiver, barn og unge var grupper som ble nevnt, og ikke minst skal bystyret uttale seg før statsforvalteren sender sin rapport med anbefaling tilbake til regjeringen som oppdragsgiver. 

Vil ta tid
Statsforvalteren pekte også på at embetets ansatte skal ha sin velfortjente og etterlengtede ferie før arbeidet tar til med full styrke, men la til at forberedelsene allerede er i gang. Hun var likevel klar på at det vil være snakk om måneder før oppdraget kan være fullført, og hun la samtidig til at resultatet må være av en slik kvalitet at det ikke i etterkant blir stilt spørsmål ved innholdet.
Hun la videre til at et eventuelt oppdrag med innbyggerhøring eller folkeavstemning per i dag ikke er en del av statsforvalteren oppdrag. 
- Vi skal ikke utrede sammenslåing av Søgne og Songdalen svarte Statsforvalteren etter et spørsmål fra Atle Aasen (KrF).
- Absurd og vanvittig
- Tidligere bystyremøter vil fremstå som hallelujamøter i forhold til det vi kan ha i vente de neste fire årene om vi skal ha en fire år lang skilsmisseperiode, menter FrPs gruppeleder Stian Storbukås som ville ha en folkeavstemning så raskt som mulig. 
- Absurd faglig svakt, kalte Iver Bergundhaugen regjeringens behandling av kommunesaken etter å ha ramset opp en rekke forhold han mente var blitt bedre etter kommunesammenslåingen. 
Økonomi og kostander ved å gjenskape to kommuner og usikkerhet rundt de samme forhold ved å drive to eller tre kommuner i stedet for en stor kommune i fremtiden, var momenter som ble trukket frem av flere representanter som uttrykte stor skepsis til hele prosessen med utredning og eventuell oppsplitting av kommunen. Samtidig la flere representanter vekt på at saken er den vanskeligste de noen gang har vært med på å behandle. 
- Vi har sagt nei før, og vi sier nei nå, sa gruppeleder Kenneth Mørk (AP) og karakteriserte regjeringens vedtak som ganske vanvittig, samtidig som han minnet om bystyrets tidligere vedtak om å stoppe prosessen.
Til orientering
Innstillingen i saken var at bystyret tar utredningen til orientering 
Pp, Sp og R fremmet forslag om at Bystyret tar stilling til om det skal avholdes folkeavstemning eller innbyggerhøring etter at Statsforvalteren har ferdigstilt konsekvensutredningen. Dette falt 27 mot 44 stemmer.
Sist oppdatert 22.06.2022 klokken 21:28 av Nicolai Prebensen
En eller to eller tre kommuner? Det er konsekvenser ved en eventuell endring av kommunestrukturen i Kristiansand statsforvalteren nå skal lage kunnskapsgrunnlag omkring. (Foto: Kjell Inge Søreide Agder FK. )
Powered by Labrador CMS