Redd for lyn og torden?

Publisert

Er du en av mange som føler ubehag når tordenværet herjer som verst? Nå kan du følge tordenværets bevegelser på nettsiden blitzortung.org.

1000 stasjoner
Over 1000 stasjoner er knyttet til dette nettverket som registrerer lynnedslag rundt i verden. På nettsiden kan du følge tordenværet "live" og se om det nærmer seg dine trakter eller er på vei bort. Siden er svært enkel å bruke. 
Prosjektet er basert på frivillighet og eierne av stasjonene har kjøpt en føler til under 200 Euro. Denne registrerer lynnedslag over et stort område og på hjemmesiden kan du se hvilke stasjoner som "ser" nedslag i sanntid.  Det mest imponerende med systemet er at en sensor i Finland lett registrerer ett nedslag i Østerrike.
I Norge har prosjektet registrert 12 stasjoner, hvor den nærmest Søgne og Songdalen ligger i Stavangerområdet.
Tordenvær
Ifølge yr.no dannes tordenvær i hovedsak på to måter, enten i byger eller i fronter. Tordenværet vi ofte opplever om sommeren er i hovedsak tordenvær i byger. Om sommeren varmes bakken opp av solen på dagtid. Det betyr at luften rett over bakken blir varmet opp og vi får en ustabil atmosfære. Da kan det dannes ettermiddagsbyger, ofte med torden.
Elektriske utladninger
Lynblinket vi ser skyldes elektriske utladninger mellom skyer med forskjellig ladning eller mellom skyen og bakken. Tordenværet som følger kommer av den energien som frigjøres ved lynnedslaget. Luften rundt lynet varmes opp og kjøles ned igjen i løpet av millisekunder.

Denne raske temperaturendringen gjør at det dannes lydbølger i luften, og disse oppfatter vi som torden. Lynet ser du umiddelbart, men siden lyden beveger seg ca 330 meter i sekundet kan du enkelt finne ut om uværet er langt borte. Tell antall sekunder mellom blink og smell og gange med 330 meter. Er tiden 10 sekunder er avstanden til nedslaget 3,3 kilometer.
Sist oppdatert 03.08.2014 klokken 15.07 av Nicolai Prebensen
Skjermbilde fra blitzortung.org som monitorerer lynnedslag i sanntid. (Foto: Skjermdump fra blitzortung.org)
Powered by Labrador CMS