Bli «sterk og stødig» i Søgne, Songdalen og på Flekkerøy

Publisert

- Vi gleder oss til torsdagene. Da er det først tre kvarter med trim, og så blir det en god time med en kaffeskvett og et rundstykke på kafé «Pust» i etterkant. Det er viktig med det sosiale, sier Flekkerøy-jentene Marit Ruud, Karin Elefsen og Ellinor Tønnessen.
 
Pensjonister
N247 treffer de tre blide jentene i underetasjen ved Flekkerøy kirke. Klokken er 10.30, og det er klart for dagens trim.
- Alt foregår mens vi trener på å holde balansen på begge beina. Eller når vi gjør øvelser mens vi sitter på stolen, sier Marit, Karin og Ellinor, som har vært med  på denne form for trim i veldig mange år.
- Vi var jo med den gang treningene foregikk på Flekkerøy Bo og Servicesenter. Det må jo være minst ti år siden, sier de og fortsetter:
- Dette gjør godt. Å så handler det om trivsel og det sosiale. Vi koser oss veldig i lag. Så er det veldig godt med en prat på kafeen etterpå, sier de tre jentene.
Alf Ingebretsen og Ørnulf Andersen er de eneste guttene som deltar. Alf er fra øya, og har vært med i ett år, mens Ørnulf, som bor inne i Voiebyen, har vært med i snaue to år.
- Dette er veldig flott, og vi trives godt, sier de to guttene til N247 når økta er over.
òlöf Sigridur Einarsdottir er fast instruktør hos Frisklivssentralen som er i regi av Kristiansand kommune. Hun forteller at dette er for folk som har nådd pensjonsalderen.
«Trim og trivsel hånd i hånd»
Forebyggende
Instruktøren forklare videre:
- Sterk og stødig, forebyggende treningsgrupper for seniorer, baserer seg på flere internasjonale studier som har undersøkt effekten av balanse og styrketreningsprogram for seniorer med risiko for fall og funksjonssvikt.
Alle instruktører av treningsgruppene er frivillige og har vært gjennom Sterk og stødig tredagers instruktøropplæring. Sterk og stødig finnes per dags dato i over 100 kommuner i Norge, sier hun.
30 grupper
I Kristiansand har vi i dag 30 grupper, geografisk spredt i kommunen. Vi har 30 aktive frivillige instruktører som har tatt kurs, men det er behov for flere. Frisklivssentralen er ansvarlig for oppfølging av frivillige og er også ansvarlig for å arrangere instruktør og førstehjelpskurs. Som frivillig instruktør får du både kunnskap om og trent styrke og balanse selv, samtidig som du bidrar med å instruere andre, sier Einarsdottir. 
Artikkelen fortsetter under bildet.
En glad og fornøyd turngruppe i underetasjen ved Flekkerøy kirke. Foran fra venstre sitter Åse Pedersen, Ørnulf Andersen, Bente Wam Fjell (instruktør) og Alf Ingebretsen. Bak fra venstre Gunnbjørg Johansen, Karin Elefsen, Marit Ruud, Anbjørg Guttormsen, Ellinor Tønnessen og instruktør Òlöf Sigridur Einarsdottir. (Foto: Arild Hansen).
- Frisklivssentralen trenger som nevnt flere frivillige som har ledig tid på dagen og som ønsker å spre bevegelsesglede. Hvis du er interessert i å bli frivillig instruktør, kan du ringe Frisklivssentralen i kommunen.
 
Syv grupper
Totalt finnes det syv grupper i de tre bydelene. Fire av dem trener på «Mestringsloftet» på Helsehuset i Søgne, mens det er to på Sygna i Songdalen og en gruppe som altså holder til i Flekkerøy kirke.
- Her ute på øya har jeg per i dag 16 personer som står oppført på lista. Det er plass til flere, men som sagt nå ønsker vi oss flere frivillige instruktører, sier hun til N247.
Sist oppdatert 12.01.2023 klokken 18:54 av Nicolai Prebensen
Alf Ingebretsen t.v. og Ørnulf Andersen trives veldig godt på treningene. (Foto: Arild Hansen)
Powered by Labrador CMS