Et hav av blomster

Publisert

Torveig og Olav Slotte har en prydhage av de sjeldne. Mange har latt seg imponere av den enorme blomsterprakten de to har dyrket frem i sin egen hage i Lysgårdlia i Songdalen.
- Vi har bodd her siden vi giftet oss. Det er en super tomt å være aktiv på. Med barn og jobb, blir det ikke så mye tid til å anlegge noen stor hage.
Olav har alltid vært en aktiv kar. Han har i alle år deltatt i Terrengkarusellen, og har også hatt foto som hobby og var aktivt med i fotoklubben.
- Vi startet først da Olav gikk av med AFP. Med tre dager fri i uken, fikk vi mer tid, sier Torveig.
- Det jeg jo egentlig startet med, var at jeg ville ha bort skvallerkålen i hagen, få fjernet noen av trærne og stubbene. Det ene tok det andre, og når jeg først var i gang, var jeg vanskelig å stoppe, humrer Olav.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Variert miks
- Vi begynte å så blomster inne, først i det små, og etter hvert så ble det flere, mange flere. I begynnelsen av mai plantet vi ut plantene vi hadde dyrket frem.
Med Kulien Gartneri som nærmeste nabo, ble det mange turer dit, både for å kjøpe frø og planter, og ikke minst å få gode råd med på veien. Også Grønt Fokus ved Volleberg ble besøkt hyppig. Der kjøpte de to flere stiklinger, som ble knepet og plantet i nye potter.

Det meste av tomten på 800 kvadratmeter er beplantet. Og miksen av planter er mange. Petunia, Soffila, Blåkorg, Allysum, Løvemunn, Tagetes, Flittig Lise, Asters, Kosmos, Sinnia, Verbena, Surfinga, Million Bells, Hengepegonia og Fuksia er bare noen av plantene som er å finne i de mange blomsterbedene, samt en rekke prydbønner.

Mange av plantene tas opp om høsten, hvor de står inne vel skjermet for vær og vind, og plantes ut om våren. Bak huset står drivhuset, hvor det dyrkes frem agurk, bifftomater, squash og mange andre grønnsaker.
Mange lar seg imponere
Plantene i hagen er fargerike og lyser godt opp. Mange har latt seg imponere av blomsterprakten som Torveig og Olav har dyrket frem. De to har et stort publikum. Rett som det er stopper flere bilen nede ved riksvegen og tar bilder. Noen kjører inn Lysgårdlia og stopper på nedsiden, og atter noen drister seg til å ringe på og spør om de kan få ta en titt. Alle blir tatt like hjertelig imot.

Noe av hemmeligheten bak prydhagen som gleder så mange forbipasserende, er å sette sammen planter som trives sammen og med farger som utfyller hverandre. Kvalitetslinjen er høy, og de to er kritiske til sitt eget virke.
For mye gult
- I år er jeg ikke fornøyd. Det er for mye gult. Noe av årsaken er at Løvemunnen vi anla i år slo litt feil og gjorde så lite av seg.

Hagen krever sin mann og sin kvinne. Med den flotte sommeren som har vært i år, har det vært en utfordring å få vannet plantene nok og riktig.


- Vi blir litt stedbundne, og kan ikke reise på tur uten at vi har alliert oss med noen som kan vanne for oss. Heldigvis bor vår sønn og hans familie rett ved siden av, og de er gode å ty til, sier Olav.
Kalles hagoman
- Det er liten grunn til å sitte stille, sier Olav.

- Han har ingen vellykket dag hvis han ikke har vært ute og holdt på i noen timer, erter Torveig.

- Det er jo klart, jeg må jo ha gjort noe hver dag. Det er både god mosjon å holde på, og ikke minst så har jeg verdens beste arbeidsplass. Naboene kaller meg hagoman, ler Olav Slotte.
Sist oppdatert 29.08.2014 klokken 16.28 av Nicolai Prebensen
Det er blitt anlagt blomsterbed stort sett på alle plasser hvor det har vært mulig. (Foto: Ivar Eidsaa)
Det er blitt anlagt blomsterbed stort sett på alle plasser hvor det har vært mulig. (Foto: Ivar Eidsaa)
Powered by Labrador CMS