Fra leie til eie

Publisert

Søgne kommune vil iverksette tiltak med sikte på at tidligere rusavhengige kan anskaffe egen bolig. Gjennom prosjektet  «Fra leie til eie» legges det opp til at tidligere rusavhengige som er i en rehabiliteringsprosess kan kjøpe kommunal bolig etter en fem års leieperiode,
Kommunal rusplan.
-Tiltaket har utspring i en helhetlig rusplan fra 2013. Som et resultat av denne planen har en 
arbeidsgruppe kommet med forslag til hvordan rusavhengige kan hjelpes til å anskaffe sin egen bolig, sier enhetsleder i Søgne kommune Svein Resset til N247. Målgruppen for arbeidet er personer som vurderes til å ville profittere på egen rehabilitering ved å få mulighet til å gå fra en leiesituasjon til en eiesituasjon når det gjelder bolig.
Arbeidsgruppen vil i første omgang gi dette tilbudet til 2-3 personer, slik at ordningen kan prøves ut.
Konseptet går ut på at det inngås en avtale mellom Søgne kommune som selger og den aktuelle person som kjøper hvor hovedpoenget er et salg av boligen etter en fem års leieperiode.
Det stilles krav.
I leieperioden må kjøperen overholde ett sett av betingelser hva angår økonomi og vedlikehold av eiendommen. Så fremt disse betingelser overholdes har kjøperen rett men ikke plikt til å overta eiendommen til en avtalt pris. Kommunen vil også bidra med startlån og husbanklån dersom betingelsene for disse er oppfylt.
I leieperioden betales en avtalt sum pr måned. Deler av innbetalt leie vil etter leieperioden kunne brukes som egenkapital ved kjøp. De foreslåtte kontrakter mellom Søgne kommune og kjøper inneholder detaljerte betingelser for kjøper både i leieperioden og ved eventuelt senere salg. 
Politisk behandling.
Forslaget fra rådmannen som skal behandles i tjenesteutvalget 10. september inneholder også planer for fremtidig finansiering av flere kommunale boligkjøp. I tillegg til inntektene fra salget av de aktuelle boligene, blir det også avsatt kommunale midler hvert år til kjøp av nye boliger.
- Dette blir et veldig spennende prosjekt å følge, men det tar nok litt tid før vi ser om vi lander der vi ønsker. Vi håper at prosjektet også virker motiverende for andre som er i en rehabiliteringsfase, sier Resset. 
Enhetslederen ser også for seg at andre kommuner kan være interessert i å kopiere prosjektet dersom resultatene blir som forventet.
Søgne kommune har allerede fått tilsagn om 300.000 kroner fra Helsedirektoratet til formålet. Dette er midler som skal brukes til koordinering og oppfølging av prosjektet.
Sist oppdatert 05.09.2014 klokken 15.22 av Jon Aamodt
Den gamle "Kvileheimen" hvor enhetsleder for psykisk helsearbeid og rehabilitering holder til. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS