Hjertestarter på torvet

Publisert

- Vi har hatt hjertestarter siden 1983 og den har reddet minst en person pr. år, sier kommuneoverlege Frank Andersen.


Nylig satte kommunen opp en helt ny hjertestarter ved inngangspartiet til Søgne legesenter og den er tilgjengelig for alle.
Redder liv
- En hjertestarter redder liv, og de blir  mer og mer vanlige, også i bedriftene. Denne vi nå har satt opp ved legesenteret er en topp moderne starter og ved eventuelt bruk er den selvforklarende, sier kommuneoverlegen.
- Du kan ikke klare å gjøre noe galt. Finnes hjerterytme, vil den heller ikke starte.
Kommuneoverlegen sier videre at det er tiden som gjelder ved hjertestans. 
Åtte minutter
- Vi har som en regel sagt at åtte minutter er den tiden som er essensiell for å overleve et infarkt. Det har vært tilfeller hvor det har gått bra utover den tiden, men åtte minutter er hovedregelen, sier Andersen.
- Vi har plassert starteren ved torvet fordi det er mye mennesker her. Det vil være naturlig for publikum å løpe til legesenteret hvis de kommer over personer som kan ha fått hjerteinfarkt. Legesenteret er ikke åpent 24 timer i døgnet, derfor så kommunen det som et naturlig sted å plassere en hjertestarter, sier kommuneoverlegen.
Alarm
Kommuneoverlegen forteller at det utløses en alarm når døren til maskinen åpnes. 
- Dette er bare et signal, og ved behov for hjertestarter skal selvsagt dette signalet oversees, sier kommuneoverlegen.
Hjertestarteren ved legesenteret er kjøpt inn via Søgne Røde Kors Hjelpekorps som er behjelpelige med innkjøp, og kurser også privatpersoner og ansatte i bedrifter i bruk av hjertestartere.
Sist oppdatert 10.09.2014 klokken 11.43 av Jon Aamodt
- Når skapet åpnes utløses en alarm, noe man selvsagt ikke skal ta hensyn til når liv står på spill, sier kommuneoverlege Frank Andersen. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS