Høy livskvalitet i helse- og omsorgstilbudet

Publisert

Antall eldre i Songdalen vil øke fra 726 i dag til 823 i 2018, en økning på over 13 prosent. Andelen vil fortsette å vokse enda mer etter dette.

- Alle som trenger det skal få høy kvalitet på helse- og omsorgstjenestene vi kan tilby. Individuell tilrettelegging er et viktig stikkord, sier helse- og omsorgssjef Margun Øhrn til N247.no.

- Tjenestene skal være basert på god menneskelig nærhet og faglig styrke, bygget på trygghet, ansvarlighet og mestring, legger hun til. Derfor har den nye helse- og omsorgsplanen for perioden 2015-2030 fått tittelen «Samhandling for hverdagsmestring».
Har ligget i forkant
Songdalen kommune har brukt flere år på å ruste opp tilbudet for å kunne møte den økte andelen eldre. Allerede på slutten av 1990-tallet begynte byggingen av en lang rekke omsorgsboliger. Satsingen den gangen, og senere, betyr at Songdalen har klart å ligge i forkant.

Mange nye tilrettelagte omsorgsboliger i tilknytning til institusjon, gjør at Songdalen kan bruke ressursene på å gi et best mulig tilrettelagt tilbud for alle dem som ønsker å bo hjemme. 

- Ved å legge til rette for at de som ønsker å bo hjemme kan klare å mestre livene sine på en best mulig måte selv, blir det mindre press på institusjonstjenestene, sier Øhrn.
Hun sier at lykkes man med dette, blir det færre langtidsplasser i bruk. I helse- og omsorgssektoren koster langtidsplasser på institusjon rundt en million kroner i året. Øhrn peker på at jo flere som kan bo hjemme med et tilrettelagt tilbud, jo lengre rekker også pengene. 
Effektiv drift
- Kan vi gi et tilbud som gjør at vi kan spare ti langtidsplasser, har vi også mer penger å bruke på å gi gode hjemmetjenester. Det er innen hjemmebasert omsorg at den store veksten vil komme i årene som ligger forut, sier hun.

Songdalen bruker i dag i snitt 10.855 kroner pr innbygger pr år på helse- og omsorgstjenester. Det er svært lave tall sammenlignet med snittet for Vest Agder på 14.461 kroner og for landet som helhet hvor det brukes 15.296 kroner i snitt per innbygger.
- Vi har et godt nivå på tjenestene i dag. Det skyldes både et godt og nært samarbeid mellom faggruppene, og at Songdalen var tidlig med å bygge nok omsorgsboliger til å møte fremtidens behov på en god måte, sier hun. Hun mener det også har hatt stor betydning at flere i tjenesten har arbeidet der lenge, hva det har hatt å si for kontinuitet og kompetansebygging.
Samhandlingsreformen
- Hvordan skal Songdalen møte utfordringen med mange flere eldre som er friskere lengre, og flere eldre som trenger mer pleie enn før?
- Overfor dem som er friskere lengre, satser vi mye på samarbeid med å engasjere eldre til frivillig arbeid. Dette vil vi videreutvikle, og vi har også fått økte prosjektmidler for å engasjere flere eldre som kan hjelpe de dårligste.

Selv om mange flere eldre vil være friskere lengre, vil sykehusene i økende grad overføre flere oppgaver til kommunene, i tråd med hva det legges opp til i samhandlingsreformen. Det øker presset på kommunene om å gi gode og forsvarlige tjenester, og vil være en av de viktigste årsakene til at helse- og omsorgstilbudet må styrkes mye i årene som kommer, også i Songdalen, sier helse- og omsorgssjefen .
Store investeringer
I 2014 bruker Songdalen 80,8 millioner kroner på helse- og omsorgstjenester. Summen vil måtte øke med 17 prosent frem til 2020 og ytterligere 36 prosent fra 2020-2030.

På kort sikt er det politisk enighet om å bruke 12,2 millioner kroner i nye investeringer i sektoren neste år, og 26,7 millioner totalt frem til 2018. Det som vil komme er bofellesskap utviklingshemmede, ny avlastningsbolig, og et forprosjekt på Songdalstunet med tanke på videre utbygging. 
Sist oppdatert 12.12.2014 klokken 12.40 av Nicolai Prebensen
Songdalen kommune valgte tidlig å bygge mange omsorgsboliger, en satsing som nå betaler seg ved at kommunen i stedet for å bygge nye omsorgsboliger har handlefrihet til å bruke mer penger på hjemmebaserte tjenester. (Foto: Ivar Eidsaa)
Powered by Labrador CMS