- Fotspor gir så mye tilbake

Publisert

- Vi er godt i gang med vårt nyeste prosjekt. I løpet av våren skal vi opptre i en rekke sammenhenger, og vi ser fram til å skulle opptre for politikere og kommuneadministrasjonen i Kristiansand. Det forteller Ann Beate Tempelhaug fra Søgne, en av flere som er med i teatergruppen Fotspor, som nå tar nye skritt.
Når N247.no er på besøk i Kilden, øves og prøves det med stort engasjement og innlevelse. 
- Vi har dikt på programmet nå, forteller instruktør Christine Helland. 
Gruppen har delt seg i flere smågrupper. Dikt analyseres og tolkes. Så skal diktene fremføres.
- På øvelsene får vi god anledning til å trene både på skuespillerteknikk, vokalteknikk og scenisk tilstedeværelse, forteller Helland.
Det begynner etter hvert å bli en meget erfaren gjeng som holder på. Teatergruppen Fotspor ble startet høsten 2009 og er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon, Kilden Dialog og Universitetet i Agder. 
Mange opptredener
Fotspor har opptrådt offentlig flere ganger.
I november 2010 fremførte gruppen egne og andres tekster sammen med Kristiansand Symfoniorkester, for en stappfull Kristiansand Domkirke til stående applaus. I oktober 2011 leste Fotspor diktprogrammet «Liv og lyst» i foajéen i Kilden, med fiolinistene Nataša Vidaćić og Svetlana Jelic fra Kristiansand Symfoniorkester. 
I mai 2012 spilte de forestillingen "Sandkassen” av Kent Andersson i intimsalen, og i mai 2013 var det en forkortet versjon av Shakespeares "En Midtsommernattsdrøm" som stod på repertoaret.

I julen 2012 og året etter var gruppen dukkespillere i Kildens store samproduksjon «Juleevangeliet» med Kristiansand Symfoniorkester, Kristiansand Solistensemble, Agder Teater, seniorkoret Sølvstrupene og skolebarn fra Slettheia skole. 
«Kjerringa mot strømmen»
I 2014 har Fotspor jobbet med en forestilling relatert til 200-årsjubileet til grunnloven. De har selv jobbet frem ideer og karakterer og sammen med instruktør Christine Helland og sangpedagog Birthe Myhrstad laget en forestilling som ble kalt «Grunnlovsjubileet - et skråblikk». 

Nå er det altså dikt som står på programmet, og det er tydelig at engasjementet er stort og ekte. I et hjørnet i lokaler sitter Terje Olstad sammen med Ann Beate Tempelhaug. Diktet «Kjerringa mot strømmen» av Andrè Bjerke blir tolket og fremført.

- Vi trives, smiler de to.

- Jeg har vært med i Fotsporprosjektet nesten siden starten, og har vært med på både «En midtsommernatts drøm» og «Juleevangeliet», to flotte oppsettinger, sier Tempelhaug.

Nødvendig
- Jeg ble med i Fotspor fordi jeg ønsket å våge noe jeg tidligere ikke hadde turt å gjøre. Jeg har hatt stort utbytte av å være med. Det var nødvendig å forandre hele meg, og Fotspor har betydd mye i så måte, sier hun.

- «Juleevangeliet» var en av grunnene til at jeg ønsket å fortsette. Det å jobbe med figurteater som vi gjorde i forbindelse med den forestillingen, gav så mye tilbake. Å få dukkene til å spille, var helt utrolig moro, sier hun.

Hun sier videre at kunstens vesen er jo å nå frem til sjelen til de som ser, hører og opplever kunsten.
 
- I så måte har det å være med i Fotspor gitt noen flotte opplevelser, smiler hun.

- Det er en årsak til at vi er med i Fotspor. Når livet kan ha gått i knas, handler det om å få hjelp og å være i et miljø som gjør at vi kan klare å reise oss igjen, å lære å takle skyld, skam, fornedrelse, og kjenne at vi komme videre i livet på en god måte, å starte på, og kunne male det hvite lerretet på nytt, legger hun til.

Samarbeid
- Prosjektet vi nå holder på med, munner ut i flere små og mellomstore forestillinger, hvor vi samarbeider med unge musikere fra UiA for å tonesette fremførelsen, sier Marie Teresie Sørensen i Kilden Dialog.

Et av høydepunktene i så måte finner sted 25. mars når Fotspor skal fremføre det man nå har jobbet frem, for politikerne og administrasjonen i Kristiansand.

- Det skal bli en spennende opplevelse. Det å få visst oss frem slik at flere kan bli kjent med hva Fotspor er og hva det betyr for oss, er viktig, sier Ann Beate Tempelhaug.
Sist oppdatert 25.02.2015 klokken 11.16 av Nicolai Prebensen
- Det vi nå trener inn skal blant annet fremføres for politikerne i Kristiansand bystyre 2. mars, sier Christine Helland. (Foto: Ivar Eidsaa)
Birthe Myhrstad og Christine Helland vurderer hvilke dikt som skal være med i forestillingene. (Foto: Ivar Eidsaa)
Powered by Labrador CMS