Hus forsvinner, og hva med vannstanden i elven?

Publisert

Store deler av Nodeland skal bebygges om områdeplanen for Nodeland blir en realitet. Huset til Odd J. Berg er bare et av svært mange som forsvinner, og hva med grunnforholdene og vannstanden i Songdalselva, dersom området bygges?

Berg er noe forundret over prosessen som har ledet frem til at mulighetsplanen for Nodeland ble presentert på tampen av fjoråret.

- Det var en nabo som kom og fortalte at kommunen arbeidet med en mulighetsstudie for Nodeland. Jeg ble overrasket da jeg så planene, sier Berg.

3.000 nye boliger
I følge forslaget som Dronninga Landskap, C.F. Møller, Høyer Finseth og vista Analyse har utarbeidet, skal det komme 3000 boliger på Nodeland som skal bli hjem for cirka 6000 nye innbyggere.

For Odd J. Bergs del betyr det at huset han bor i, nabohuset og en rekke andre boliger fra elven og opp mot Nodeland sentrum vil forsvinne. Fra Nodelandshallen og ned mot elven skal det bare der alene samlet komme over flere titalls boliger. Bare på Bergs eiendom alene, vil det komme 12-15 nye boliger.

- Hele den gamle bebyggelsen i området her er truet. Jeg ble klar over områdeplanen ved en tilfeldighet. Det samme er tilfellet med flere av naboene. Blir planen noe som på sikt skal settes ut i livet, må vi gå sammen og få en advokat til å ta saken for oss, slår han fast.

Byr på store utfordringer
- Å bygge ut dette området vil by på enorme utfordringer, sier Berg.

Det er kun en liten nivåforskjell fra elven og opp til jordet. For å utligne og ikke bli utsatt for flom og ødeleggelser når Songdalselva går seg høy, må hele området heves til samme nivå som Gamle Kirkevei, veien som går fra Nodeland sentrum og ned til kirken.

I tillegg forandres elveløpet seg stadig vekk. For å hindre at elven skal grave ut masse fra området som områdeplanen er foreslått tenkt brukt til å bygge boliger, må det etter Bergs mening bygges en solid voll for å hindre at elven graver ut grunn nærme der husene eventuelt skal stå.

Vannet strømmet
Han har kjent på kroppen når elva vokser seg stor. I 1976 var det flom i området. Da stod vannet helt opp til veien som går inn til Nodelandshallen. Selv fikk Berg store problemer. Vannet stod til midt på grunnmuren der han bodde før, med det resultat at vannet strømmet ned i kjelleren. På sitt høyeste nivå stod vannet en meter og 70 centimeter opp på veggen!

Det skapte store overskrifter i media, og alt av aviser i regionen var på plass for å fortelle om hva naturkreftene hadde stelt i stand.

Flomutsatt
- Og her skal det altså bygges titalls nye boliger. Hvordan den kabalen går opp, kan man jo bare lure på, sier han.

Han forteller om en av naboene som bor noe lenger opp i bakken i Gamle Kirkevei. Der stod vannet under flommen i 1976 20 centimeter over stuegulvet.

- Mye vann kan by enorme utfordringer, sier han.

Når det har regnet mye, jordsmonnet er mettet og elven går seg høy, kan det by på problemer man ikke tenker over i utgangspunktet. Berg forteller at på østsiden av huset hans er vannstanden høyere enn i selve elveløpet på vestsiden av huset. Målinger han selv har gjort viser at elven kan stå så mye som inntil 20 centimeter høyere på østsiden.

Vannet blåste opp gjennom grunnmuren
- Han satt i stuen, da det kom et enormt smell fra kjelleren. Vannet hadde presset seg gjennom sålen på huset og stod som en fontene inn i kjelleren. Trykket blir kraftig. En kubikkmeter vann som står under press og vil opp representerer et trykk på ett tonn, faktisk hundre tonn dersom boligen har en grunnflate på 100 kvadratmeter og presset er jevnt og konstant under sålen på grunnmuren, forklarer han.

- Vi som bor her i området forstår ikke hvorfor man i det hele tatt tør å planlegge noe som helst her, i en tid hvor klimautfordringene er store, og vi helt klart har betydelig mer vær enn før. Jeg tror ikke flommen i 1976 vil bli en engangsforeteelse. Det kan skje igjen, og i større omfang enn hva som ble tilfellet i 1976, sier Berg.

Det sier sitt om flommen den gangen, at vannet stod over riksveien fra Brennåsen og inn til Nodeland, så høyt stod vannet at elven tok med seg en bil på sin ferd som lå og fløt i elven. I perioder med mye regn, går elven ofte godt over sine bredder. Det er ikke et uvanlig syn for songdølene at elven da står langt inn på jordene på Lysgårdsletta som er åkerområdet mellom Brennåsen og Nodeland sentrum.

På grunn av vinterferieavvikling var det torsdag ikke mulig å få en kommentar til saken fra Songdalen kommunes administrasjon. N247 kommer tilbake til saken.


Sist oppdatert 26.02.2015 klokken 21.36 av Nicolai Prebensen
Hele området fra Bergs hus og opp mot Nodelandshallen skal bebygges hvis mulighetsstudien blir realisert. (Foto: Ivar Eidsaa)
I mulighetsstudien legges det opp til at 3.000 nye boliger skal reises på Nodeland. (Foto: (Illustrasjon: Dronninga landskap))
Powered by Labrador CMS