Friskmeldt!

Publisert

«Det er ikke påvist grunnforurensning av betydning etter verdensrekorden i fyrverkeri 29.november 2014, og det anses ikke som nødvendig å gjennomføre tiltak på området. Med hensyn til de aktuelle og undersøkte stoffer vurderes det som trygt å fortsette dyrkingen i området. Jorden kan anses som ren». 
Dette er konklusjonen i rapporten som er utført av firmaet COWI AS.

Fryktet forurensning
Fylkesmannen i Vest-Agder forlangte miljøundersøkelse av Tangvalljordene etter verdensrekorden i fyrverkeri 29. november 2014. Miljøvernavdelingen fryktet at den store mengden fyrverkeri hadde medført for høye verdier av enkelte skadelige stoffer i jorda som benyttes til matproduksjon.
«Fyrverkeri kan inneholde forurensninger og miljøgifter som kan forurense både luft, vann og grunn. På grunn av mengdene som ble brukt er det grunn til å tro at grunnen fremdeles kan være forurenset», skriver Fylkesmannen i sitt vedtak hvor de i mars påla Sør-Tre å gjennomføre en miljøanalyse av området innen 01.07.2015. 
Ren jord
- Det er overhodet ingen spor av farlige stoffer i matjorda. Det er tatt prøver som er analysert av uavhengige fagfolk og konklusjonene herfra er helt klare. Jordene på Tangvall er like trygge som de alltid har vært, sier innehaver av verdensrekorden, Frank Erling Abildsnes til N247.
Et uavhengig konsulentfirma (COWI AS) har tatt prøver av jorda både i overflaten og dypere i jordsmonnet. I tillegg har de tatt referanseprøver utenfor det området som man fryktet kunne være forurenset. COWI presiserer at flere skadelige stoffer som tidligere ble benyttet i pyroteknikk ikke lenger er i bruk og derfor uaktuelle å undersøke. 
I tillegg refereres til Forsvarets Forskningsinstitutts opplysninger om at 99% av svartkrutt som benyttes i fyrverkeri brenner opp under avfyringen. Den hvite røyken som oppstår ved oppskyting består stort sett av vanndamp.
- Det er ikke påvist noen konsentrasjoner over normverdi av kobber eller dioksin. Perklorat er ikke påvist over rapporteringsgrensen i noen av prøvene de er analysert på, skriver COWI i sin sluttvurdering av analysearbeidet og konkluderer med at jorden kan anses som ren.
Liten fare for forurensning
Den 55 sider lange rapporten dokumenterer både egne undersøkelser og refererer til tidligere undersøkelser av fyrverkeribruk. Ved forsvarets egne anlegg er det kun påvist ubetydelige verdier av uorganiske salter, og ved en større undersøkelse i Stockholmsområdet ved årtusenskiftet ble det ikke konstatert varig forurensning som følge av fyrverkeri.
Hverken bly, kvikksølv, kadmium eller krom som fylkesmannen oppgir som innhold i fyrverkeri er å finne i spesifikasjonene for det anvendte fyrverkeriet, står det i COWIs rapport.
- Potetene er i jorda og etter det vi vet har undersøkelsene ikke medført forsinkelser av betydning for Per Try som driver de aktuelle jordene, sier Abildsnes.
Sist oppdatert 14.04.2015 klokken 08.46 av Nicolai Prebensen
Over tre tonn fyrverkeri ble skutt opp fra jordene på Tangvall 29. november 2014. (Foto: Endre Ottem)
Frank Erling Abildsnes med diplom fra Guiness som bekrefter verdensrekorden. (Foto: Jon Aamodt)
Powered by Labrador CMS