Skal smitteteste 5000 i Søgne

Publisert

I begynnelsen av oktober 2014 skrev N247 om et

pilotprosjekt

som skulle teste 200 personer i Søgne. Undersøkelsen skulle avdekke om disse bar antistoffer etter flåttbitt.


Dette prosjektet var forløperen til et prosjektet som ved bevilgninger ville munne ut i en en fullskalaundersøkelse i 2015. Da skulle rundt 5000 personer i alderen 18 - 69 år i Søgne undersøkes.
- Jeg har fått positive tilbakemeldinger på dette med fullskalaundersøkelse, men jeg tør ikke si om vi får det til eller ikke. Men det er jo lov å håpe, sa nevrolog Erik Thortveit ved Sørlandet sykehus Kristiansand den gang. Nå har prosjektet fått en positiv tilbakemelding og prosjektet realiseres.
Starter nå
- Vi er straks i gang med å starte prøvetakingen og i alt skal vi teste 5000 personer i Søgne. Dette vil foregå ved at vi i første omgang spør de som er hos oss til vanlig konsultasjon om de er villige til å avgi et par ekstra dråper blod til forskningen. Vi vil begynne litt forsiktig, sier kommuneoverlege Frank Andersen til N247 onsdag kveld.
- Denne undersøkelsen krever mye god infrastruktur og vi må også legge om litt på datasystemet vårt. Det er våre egne ansatte som skal stå for selve prøvetakingen, men dette er et prosjekt i regi av Sørlandet sykehus Kristiansand, fortsetter Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi skulle egentlig møtt kommuneoverlegen på Søgne legesenter (bildet), men det hadde verken han eller artikkelforfatteren tid til. Derfor ble det bilder av Frank Andersen når han drev på med sin store hobbyvirksomhet - å hugge ved, og helt sikkert med skogsflott som tilskuere..

Innkalling
Etter hvert som den første runden er over vil vi sende brev til alle i Søgne som er mellom 18 og 69 år som ikke allerede har avgitt prøve og tilby dem testen. Det er viktig å understreke at det ikke er fremmøteplikt men vi anbefaler sterkt at de som får brev møter opp på legesenteret. Dette er en lang prosess og man skal vente på brevet før man møter opp til prøvetaking, sier kommuneoverlegen.
Resultat
- Det som er litt gulrot  her er at alle blir tilskrevet etter at deres prøver er analysert nøye. Kundene våre må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Det vil ta lang tid fra den dagen man gir fra seg litt blod til svarene kommer. Det er ikke nødvendig i ettertid å ringe legesenteret for å få et svar på om man bærer antistoffer etter flåttbitt eller ikke. Det kommer i brevsform til alle, sier Andersen videre.
- Jeg må si at jeg er litt beæret over at vi i Søgne får anledning til å være med på denne undersøkelsen. Den vil gi oss et enormt materiale rundt dette problemet og vil høyst sannsynlig gi en masse svar til forskningen rundt flåttbitt og hvilke plager dette kan gi mennesker, sier Andersen.
Mange smittet uten å vite det
Erik Thorstveit som tar doktorgrad i emnet sier til NRK at mange mennesker har vært smittet av flåttbårne infeksjoner uten å vite om det selv.
- Det er usikkerhet om hvilken rolle disse mikrobene har i forhold til sykdom hos mennesker. Hvis det er hyppig forekomst av antistoffer mot mikrobene, som tradisjonelt ikke er sjekket, kan det være snakk om mer rutinemessig testing, sier han til nettstedet.
- Hva med behandling i etterkant?

- Det er det ikke tatt stilling til enda, sier Frank Andersen.
Har kommuneoverlegen selv blitt bitt av flått?
- Ja, et par ganger, men jeg er overbevist om at mitt blod smaker lite godt for flåtten. Som du ser er jeg mye ute i skog og mark og hugger ved. Jeg har aldri hatt plager og finner sjeldent flått på meg selv, avslutter kommuneoverlegen.
Skogsflott. Foto: Richard Bartz - Wikipedia.
Sist oppdatert 28.05.2015 klokken 11.55 av Nicolai Prebensen
Kommuneoverlegen holder seg i form ved å hugge ved. (Foto: Nicolai Prebensen)
Kommuneoverlege Frank Andersen i sitt vedrike som til stadighet vokser. (Foto: Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS