Sommersjokket

Publisert

- Jeg fikk sommersjokk da jeg kom tilbake på hytta. I dusjen oppdaget jeg 26 flått på kroppen min og ti til da jeg sjekket klærne etter skogsturen, sier Petter Emil Wikøren fra Kristiansand som ferierer på familiehytta i Trysfjorden. 



Historien hører du i NETT-TV vinduet.

Ikke uvanlig
- Jeg har hørt tilsvarende historier tidligere, men jeg er enig i at dette var mye, sier kommuneoverlege Frank Andersen til N247.

- Det er spesielt fra Ny-Hellesund og på Borøya det har kommet slike historier tidligere. Dette er jo ikke behagelig å oppleve men forteller noe eom hvor viktig det er å sjekke seg etter en tur i skogen. Får man fjernet flåtten innen 24 timer etter bittet går dette bra. Man trenger ikke å oppsøke lege med mindre det oppstår en ring på cirka fire centimeter i diameter rundt bittet. Opplever man noe «rart» eller noe «nytt» i kroppen er det også på tide å snakke med legen, sier Andersen videre.

Lammelser
- Halvsidige ansiktslammelser er en forholdsvis vanlig bivirkning etter smitte fra flått og skal undersøkes av lege. Ut over dette er det ikke nødvendig å kontakte oss så lenge den potensielle smittebæreren er tatt bort innen ett døgn. Denne historien viser at det er mye flått i år og rådet er at folk må følge med, sjekke seg selv eller få hjelp til det, sier kommuneoverlegen.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, sa til Fvn.no onsdag at på grunn av et godt smågnagerår i 2014 har flåtten fått gode oppvekstvilkår i år og det skal i følge Ottesen være mer flått i skogene i år enn tidligere år. 

- En viss økning, men ikke ekstremt, sier han til avisen.

Flåttundersøkelsen
Kommuneoverlege Frank Andersen sier at den store flåttundersøkelsen i Søgne er godt i gang.

- Vi har begynt forsiktig slik at vi finner den riktige gangen i prosjektet. Det er mange som skal sjekkes og det krever et nøyaktig og godt arbeide når rundt 5000 mennesker skal testes, sier han.

- Pasientene våre er positive når vi spør om vi kan teste dem og din historie forteller oss hvor viktig det er å få gjennomført denne undersøkelsen i løpet av det året vi har på oss, sier han.
Sist oppdatert 25.06.2015 klokken 14.35 av Nicolai Prebensen
Skogsflått suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og har i den forbindelse potensial til å overføre en del sykdommer. Den er vanlig langs kysten av Norge opp til Helgeland (Wikipedia). (Foto: André Karwath - Wikipedia)
Kommuneoverlege Frank Andersen sier at det ikke er nødvendig å gå til lege etter et flåttbitt med mindre det vises tegn på smitte. (Foto: Arkiv, Nicolai Prebensen)
Powered by Labrador CMS