Overlever romsonden Plutopasseringen?

Publisert

Det er ni år siden romsonden New Horizon ble skutt opp, og dette er trolig den eneste sjansen for vår generasjon til å se Pluto fra dette holdet, skriver VG NETT tirsdag ettermiddag. 
NASA har direktesending fra hendelsen og N247 har koblet seg på streamen..
- Det hastet virkelig med dette prosjektet. Det kunne ha gått så langt som 240 år til neste gang vi kunne fått denne muligheten igjen, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG.no 
Selv om romsonden nå har passert planeten så vet man fremdeles ikke om romsonden overlevde turen. New Horizon kan ikke sende bilder mens den observerer planeten, og man må vente til i natt klokken 03.02 før romsonden skal sende ut et planlagt teknisk signal til jorden, for å signalisere at den overlevde ferden, skriver nettavisen.
Lange avstander
Pluto ligger i Kupierbeltet, som er et belte av flere tusen objekter. Beltet følger en elliptisk bane i en avstand som spenner seg fra 4,5 til 7,4 milliarder kilometer fra solen, eller 30 til 50 ganger avstanden mellom jorden og sola.
I likhet med andre objekter i Kupierbeltet består Pluto først og fremst av ulike bergarter og is. Den har en masse på bare en sjettedel av vår egen måne, og et volum på omlag en tredjedel av månen.
Mistet status som planet
Pluto hadde lenge status som den niende og ytterste planeten i vårt solsystem. Denne statusen mistet den i 2006, samme år som New Horizon ble skutt opp og sendt avgårde for å utforske planeten. Årsaken var at det i perioden 1992 til 2006 ble funnet enda flere objekter i Kupier-beltet som var på samme størrelse på Pluto. I stedet for å klassifisere alle disse som planeter, valgte man å degradere Pluto. Siden 2006 har den hatt status som en «dvergplanet».
I dag har vi altså åtte planeter i vårt solsystem, i stedet for de ni som mange av oss lærte om på skolen.
De åtte planetene som står igjen er (i rekkefølge fra solen):
  • Merkur
  • Venus
  • Jorden
  • Mars
  • Jupiter
  • Saturn
  • Uranus
  • Neptun
Bruker over ett år på å sende bildene
Siden oppskytningen i 2006 har New Horizon reist fem milliarder kilometer. Den lange avstanden fra sonden til jorda gjør at det tar tid å sende data. Båndbredden på datasignalene er usle 1-2 Kbit, og overføringen av bildene som sonden tar når den nå passerer Pluto vil ikke være ferdig før høsten 2016.
De bildene som har størst interesse for pressen og folk flest vil imidlertid bli prioritert og sendt først. Samtidig er det ventet at de bildene som sendes sist vil være av størst interesse i forskningsøyemed. Forskerne har store forventninger til dataene New Horizon vil sende til jorda, og at man vil kunne tilegne seg ny kunnskap om opprinnelsen til vårt eget solsystem fra dataene.
I tillegg til Pluto skal sonden også ta bilder av Plutos fem måner.
Sist oppdatert 14.07.2015 klokken 16.02 av Nicolai Prebensen
Romsonden New Horizon har vært på reise i rommet i ni år. Tirsdag passerte den planeten Pluto. (Foto: NASA)
Powered by Labrador CMS